Jednostavna formula za rasterećen život

Jednostavna formula za rasterećen život

Setite se poslednjeg puta kada vas je neko uvredio ili uopšte na neki način verbalno povredio. Razmislite malo o tome kako je to uticalo na vas, na vaše raspoloženje, na vaš odnos sa tom osobom. Možda najvažnija stvar koju treba da se zapitate je: Koliko dugo ste taj ružni osećaj nosili sa sobom? Koliko ste vi osoba posle toga povredili jer ste bili loše raspoloženi?

Često nam se desi da nam samo jedna rečenica pokvari čitav dan. Da zbog nekoliko reči osećamo knedlu u grlu satima. Nekad i nije važno da li je to došlo od osobe koja nam je draga ili nam je neki poznanik samo uputio nekoliko rečenica. Nije ni važno to što smo možda imali baš super dan i probudili se nasmejani, ovo nam može rastužiti lice u trenu. Nije čak ni važno da li je ta osoba u pravu, nosićemo to sa sobom kroz dan kao istinu, makar do sledećeg dana. Nije važno ni da li smo mu poverovali, preispitivaćemo da li možda to ima smisla za nas. I možda ništa od ovoga nije važno, ali jeste vaš mir, vaše dobro stanje, vaš odnos prema drugim ljudima i najvažnije, prema sebi. A ništa od ovoga ne zavisi od drugih ljudi. Sve je apsolutno vaša odgovornost. Ako je i postala njihova, to samo znači da ste vi vašu sreću stavili u njihove ruke, čak i bez pitanja ili pristanka. Ako ste spremni da je opet povratite, onda je važno da razumete da vaša osećanja i raspoloženja ne zavise od onoga što drugi urade ili kažu već od onoga kako vi na to odreagujete.

Naravno da kada čujemo nešto što nam se ne dopada, pa još ako je došlo od nekog koga volimo, to utiče na naše raspoloženje i to je sasvim normalno. Naš mozak je dizajniran tako da se buni protiv neobičnog, neuobičajenog, drugačijeg… Ali je takođe dizajniran da sluša nas i radi za naše najviše dobro. Tako da, ako odlučite da preuzmete odgovornost za vaša osećanja i tok vašeg dana, on će vam u tome rado pomoći, ali mu morate staviti to do znanja.

Izgovorene reči pripadaju onom ko ih je izgovorio. On ih tada poklanja vama, ali one postaju vaše tek onog trenutka kada odlučite da taj poklon prihvatite. Ovo često nije svesna odluka, ali to je ne čini manje odlukom. Vi odabirate ono što će biti i razvijati se u vašem umu. To je samo vaš prostor koji jedino vi možete da uredite. Nemojte ga uređivati po tuđim planovima koji su često slučajni i nepromišljeni. Ko zna koliko puta vas je neko uvredio samo zato što je i sam bio uvređen ili se zbog nekog drugog osećao loše. Postoji tendencija da se stvara začarani krug negativnosti. Iako vas niko ne drži u njemu, to se često čini kao jedino rešenje. A ne rešava ništa. Nasuprot tome, izlaskom iz tog kruga povlačite i ostale iz njega.

Ako vaša sreća leži u rukama drugih onda vas oni kontrolišu. Najvažnija stvar koju možemo da shvatimo jeste da od nas zavisi hoćemo li se osloboditi tuđih reči. I sigurna sam da vam ne bi bio prvi put. Setite se koliko puta vam je neko nešto dobacio a vi ste to istog trenutka odbacili?
A ako možete jednom – možete svaki put.

Zamislite kako bi bilo kada bi vaše raspoloženje zavisilo uvek samo od vas. Razmislite o tome kako bi vaš život izgledao tada? Kako biste se ophodili prema drugima? Čega sve to ne bi bilo više? Zaista uzmite nekoliko momenata i pustite film neka ide u vašem umu, film o tome šta bi se sve promenilo kada bi ovo za vas bilo tačno. Da li bi vam to bilo korisnije od onoga što živite sada?

Ako biste uvek mogli da birate osećaj lakoće, slobode, mira i sreće… Šta bi se desilo kada biste širili ljubav i zahvalnost oko sebe, gde god da pođete, s kim god da provodite vreme? Da li bi čak energija koju šaljete osobi sa kojom komunicirate mogla da promeni tok razgovora ili čak tu osobu? Ako biste znali da vi utičete na vaš svaki dan kako bi vaši dani izgledali?

Ako ste spremni da preuzmete odgovornost za sopstvenu sreću onda samo hrabro, čekaju vas fenomenalne stvari!

Jedan od najboljih načina da ovo uradite, a ujedno i najjednostavniji, jeste da prosto donesete odluku da ćete od sada sa sobom nositi samo ono što je vaše. Izgovorene reči pripadaju onome ko ih je izgovorio, a na vama je da li ćete to prihvatiti ili ne. Korisno je odvojiti nekoliko momenata i preispitati da li to ima smisla, da li to vama može biti korisno i onda uzeti od toga ono što vam prija i što će vam dan učiniti boljim i kvalitetnijim. Ostalo ne morate prihvatiti, ostavite njima, a vi se bavite onim što je vama važno. Tako, kada čujete zli komentar, neprijatnu reč ili uvredu nemojte odmah prihvatiti to, pustite te reči da prvo uđu u predsoblje vaše uma. Ovo je mesto gde možete na miru preispitati šta ste upravo dobili. Možda tu ima nečeg korisnog, a odbojnog samo jer je upakovano u ružne reči. Možda postoji neka informacija koje ranije niste bili svesni, a može vam biti od pomoći. Možda pronađete među tim rečima neku korisnu koja će vas podržati na putu do osobe koja želite da postanete ili do cilja koji želite da ostvarite. Odvojite vreme samo za ovo i posvetite se potpuno. Kada ste apsolutno sigurni da ste probrali šta tu valja a šta ne, dopustite da u vaš um uđu one stvari koje ste odabrali sami i sa njima provedite ostatak dana. Ostalo vratite napolje. Čineći ovo uspostavljate kontrolu nad vašim mislima pa time i raspoloženjem i osećanjima. Isto kao što u kuću ne primate one koji vam mogu nauditi, nemojte ni u um. Ovo drugo čak može biti opasnije.

Još jedna stvar koja vam može biti izuzetno korisna je jedna veoma brza i laka vežba. Kada se nađete u situaciji da vas neko iznervira i ne možete svesno da odaberete ništa, već je sve prošlo kroz hodnik i pravo u srce dnevne sobe, probajte sa ovom tehnikom. Osamite se i pronađite udoban položaj, bilo da sedite ili stojite. Stavite fokus na osećaj koji je ta osoba izazvala u vama. Posvetite mu nekoliko trenutaka dok ne pronađete gde je on najjači u vašem telu, da li su to vaše grudi, stomak, noge… Svu pažnju usmerite samo na ovaj osećaj, misli ostavite po strani; neka one dolaze i odlaze slobodno kako im volja. I onda počnite da dišete smireno i obratite pažnju da svaki izdah bude i duplo duži nego udah, brojte. Zamislite da dišete kroz ovu tačku na telu i kao da je svakim izdahom izbacujete iz tela. Radite ovo dok ne osetite lakoću i smirenost. Primetićete da vam ne treba uopšte mnogo vremena, samo malo volje i fokusa. S vremenom, kako radite ovu vežbu, postajaćete sve veštiji i moći ćete da je radite sa lakoćom dok još razgovarate sa osobom. A u nekom trenutku možda primetite da vam više nije ni potrebna jer je vaš mozak napravio svojevrsnu membranu i propušta samo korisne i važne informacije. Divna karakteristika našeg mozga je upravo ta da on stalno uči i adaptira se nama. Iskoristite to za vaše najveće dobro.

Ukoliko odlučite da ovo ne probate, sva ta negativna osećanja ostaće u zaključana u vama i ispoljavaće se na druge načine u vidu besa, suza ili čak bolesti; a ključ je samo kod vas. Izbacite sve ono što vas truje iznutra i ne dozvoljava vam da rastete. Izbacite sve ono što vam nije korisno više i sve što čini da se osećate loše.

Ukoliko odlučite da ipak probate, obratite pažnju na posledice koje ćete izazvati. One neće biti samo u vama i vašem osećaju, već će se kao eho širiti dalje. Naša energija govori glasnije od naših reči i ljudi oko nas to osećaju. Oni se pod uticajem naše energije menjaju, a time i čitavo jedno parče sveta. Zato ne nosite sa sobom bes, nezadovoljstvo, ogorčenost, želju za osvetom, mržnju… Nosite umesto toga zahvalnost, želju za rastom i učenjem, ljubav, slobodu, radost i onda ćete tome i svedočiti.

Svakog dana možete učiniti nešto da unapredite svoje odnose s drugim ljudima. U tome vam od neizmerne pomoći mogu biti coaching veštine, namenjene svima onima koji žele da iz sebe i drugih izvuku maksimalan potencijal.

Njima možete ovladati na edukacijama Coaching Starter i Professional Coaching na Coaching Akademiji, a ako ste nam daleko ili ste iz bilo kog razloga sprečeni da nam se pridružite na ovim edukacijama uživo, a želite da znate da li je coaching profesija za vas i ovladate nekim od njenih najkorisnijih alata i tehnika, sada imate jedinstvenu priliku da to otkrijete iz topline svog doma!

U toku je upis za Online Coaching Starter, koji vam omogućava da se sa ovom plemenitom profesijom upoznate kad god i gde god vama odgovara.

Kao polaznik ovog programa na raspolaganju imate video lekcije, pdf materijale i podršku uživo putem zatvorene Facebook grupe, koja je od neprocenjivog značaja za svakog ko želi da vlada coaching veštinama.

Dakle, ako biste želeli da saznate više o coaching-u i proverite da li je to profesija za vas, a usput naučite odmah primenljive, korisne tehnike i alate iz te oblasti, u bilo kom trenutku, kad god i gde god vama odgovara, odmah rezervišite mesto na ovom programu i to putem ovog linka.

*
Putovala su tako dva monaha, i došla do grada u kome je živela mlada žena, čekajući da izađe iz svoje nosiljke. Kiša je napravila duboke bare i nije mogla da siđe a da ne uprlja krajeve svoje svilene haljine.

Stajala je tako, izgledala veoma ljuto i nestrpljivo. Grdila je sve prisutne, ali oni nisu imali gde da spuste svoje teške torbe kako bi joj pomogli da siđe. Mlađi monah je uočio ženu, ali ništa nije rekao, i prošao je pored nje.

Stariji monah ju je brzo podigao, stavio je na leđa, prebacio preko vode, i spustio je na drugu stranu, gde je bilo suvo. Ona nije zahvalila starijem monahu, samo ga je odgurnula sa puta i otišla.

Kako su nastavili putem, mlađeg monaha počele su da muče misli.

Nakon nekoliko sati, kada više nije mogao da izdrži, rekao je: „Ona žena je bila veoma sebična i nekulturna, a ti si je podigao na svoja leđa i nosio je! A onda, nije ti ni zahvalila!“

„Spustio sam ženu pre nekoliko sati“, odgovorio mu je stariji monah. „Zašto je ti i dalje nosiš?“

**
Pitao učenik učitelja: „Tako si mudar, uvek dobro raspoložen, nikada se ne ljutiš… Pomozi mi da i ja postanem takav.“

Učitelj je pristao i zamolio učenika da donese krompir i jednu providnu kesu… „Kada se na nekoga naljutiš i sakriješ svoju uvređenost“, reče učitelj, „uzmi jedan krompir, pa sa jedne njegove strane napiši svoje ime, a sa druge ime čoveka sa kojim si se posvađao, a onda stavi krompir u kesu.“

„I to je sve?“, upita učenik iznenađeno.

„Ne“, odgovori učitelj, „potrebno je da uvek sa sobom nosiš tu kesu, i svaki put kada se osetiš uvređeno da u nju staviš krompir.“

Učenik je pristao. Prošlo je neko vreme. Kesa se punila krompirima i postala poprilično teška. Bilo je vrlo nezgodno stalno je nositi sa sobom. Uz to krompiri koji su prvi stavljeni u kesu počeli su da se kvare. Neki su proklijali, a neki istrulili i širili neprijatan miris. Učenik je došao kod učitelja i rekao: „Nemoguće je ovo nositi sa sobom. Prvo, kesa je suviše teška, a drugo, krompir se pokvario. Predloži nešto drugo.“

Ali učitelj je odgovorio: „To isto dešava se i u tvojoj duši. Kada se na nekoga naljutiš, uvrediš, u tvojoj duši se stvara težak kamen iako ti to odmah ne primećuješ. Zatim kamen postaje sve veći. Postupci se pretvaraju u navike, navike u karakter, koji rađa poroke koji zaudaraju.“

„I na taj tovar lako bi zaboravili da nije suviše težak da ga stalno nosimo sa sobom. Dao sam ti mogućnost da posmatraš ceo taj proces sa strane. Svaki put kada odlučiš da se uvrediš ili da nekome naneseš uvredu razmisli da li ti je taj kamen potreban.“

Kad roditelji sabotiraju uspeh svoje dece…

Kad roditelji sabotiraju uspeh svoje dece…

Da li ste čuli za Paula Koelja? On je jedan od najpopularnijih pisaca današnjice, koji iza sebe ima mnogo bestselera. A da li ste znali da je u mladosti tri puta završio u mentalnoj ustanovi? Tamo su ga sva tri puta smestili njegovi rođeni roditelji, nakon što je uporno pokušavao da im objasni da je jedina stvar kojom želi da se bavi – pisanje.

Ako ste na osnovu naslova odlučili da pročitate ovaj tekst, velika je šansa da ste i sami bili žrtva neispunjenih očekivanja svojih roditelja. Možda ste završili studije prava, a žarko želeli da se bavite slikarstvom. Možda ste čeznuli da postanete pilot, ali umesto toga stigli sve do doktorata na polju elektrotehnike. U svakom slučaju, ako zamerate roditeljima što vas nisu podržavali na vašem životnom putu (ili su vas čak i sabotirali), ovo je tekst za vas.

Neostvarene ambicije

Mnogi ljudi kada postanu roditelji misle da su dobili novu šansu da kroz život svog deteta isprave svoje greške i ostvare ambicije za koje, možda, u svom životu nisu imali hrabrosti. Paralelno im nameću svoje vrednosti, svoje ciljeve i svoja uverenja, pokušavajući da od svoje dece modeluju poboljšane verzije sebe. Naravno, to uglavnom ne daje dobre rezultate i u najboljem slučaju, njihova deca se pobune protiv takvog nametanja. U najgorem, ostaju zarobljeni u tuđim snovima, nesrećni i neispunjeni, a da pravi razlog za to i ne znaju.

Naš iskusni NLP trener i coach Katarina Džoković u svojoj dugogodišnjoj praksi susretala se sa brojnim klijentima koji su tek u odraslom dobu na sesijama sa njom osvestili da su im roditelji nametali sopstvene ciljeve i ambicije i da uzrok njihovog nezadovoljstva leži u potiskivanju svih ličnih planova i želja.

Taj unutrašnji sukob, često star koliko i sama osoba, neminovno narušava rad naših unutrašnjih pokretača – uverenja i vrednosti.

U tekstu o uverenjima koji možete pronaći OVDE, podrobno se govori o tome koliko uverenja duboko utiču na naš život i ostvarivanje naših potencijala, ali koliko nas istovremeno mogu kočiti na putu razvoja. Jako je teško osvestiti ih bez pomoći coach-a i zato je preporučljivo da pronađete stručnjaka od poverenja, koji vam može pomoći da se oslobodite tereta prošlosti.

Kako dalje?

To što vas roditelji nisu podržavali na vašem putu, ne znači obavezno da su oni loši ljudi, koji namerno žele da unište vaše snove. Oni možda jednostavno nisu razumeli šta vi želite od života i reagovali su iz straha da ćete ponoviti neke njihove, opasne greške.

Takođe, treba da imate u vidu i činjenicu da su vaši roditelji odrasli u neko „drugo vreme“ i da su imali sasvim drugačije okolnosti, ideje i mogućnosti u odnosu na vas. Umesto da ih odbijate i večno se ljutite na njih, nađite mesta u svom srcu za oproštaj, jer bez njega nema istinske sreće. Nemojte ih razuveravati: priznajte im pravo da imaju svoje mišljenje i perspektivu, ali postavite jasnu granicu u pogledu toga koliko mogu da utiču na vas. Kad im oprostite i pronađete u sebi snagu da živite sa svojim životnim izborima, bez obzira na to šta drugi ljudi, pa makar to bili i roditelji, misle, konačno ćete dobiti krila da živite život kakav želite. Dakle…

Budite dosledni sebi i verni svojim snovima

Mnogi ljudi se neprekidno preispituju i žive u sumnji da su roditelje na neki način izdali svojim izborom. Strahuju da su možda krenuli pogrešnim putem i da bi možda živeli bogatijim, ispunjenijim i sigurnijim životom da su ih samo poslušali. Međutim, svako od nas ima samo jedan život i gorko ćete zažaliti ako ga budete živeli po tuđim merilima.
Najgore što možete da nasledite od svojih roditelja je njihov strah. Nastavite dalje svojim putem i svakodnevno proveravajte da li vas možda na vašem putu ometaju ograničavajuća uverenja koja su vam nametnuli vaši roditelji, a da toga niste svesni ni vi, ni oni. Ako budete vredno radili na svojim ciljevima i postizali uspehe, u jednom trenutku ćete shvatiti da nije važno šta misle vaši roditelji, niti bilo ko drugi, jer ćete konačno živeti život kakav želite.

Život je kratak

Možda neki ljudi, među kojima su i vaši roditelji, imaju moć da vas ponekad malo obeshrabre, ali zapamtite – život je kratak!

Da li zaista želite da provedete svoje vreme na ovom svetu osećajući se loše zbog reči drugi ljudi, iako one nemaju nikakvog smisla? Da li želite da vas na vašem putu blokiraju drugi ili da živite život u kom ćete u potpunosti ostvariti svoje potencijale?

Ako svakodnevno budete svesni da je vaše vreme na ovom svetu ograničeno, lakše ćete se držati svojih uverenja, a ne onih koje vam nameću drugi, pa makar to bili i oni koji su vam dali život.

Svakodnevno podsećajte sebe da je sve moguće

Niko ne može sa sigurnošću predvideti budućnost. Vaši roditelji možda imaju mračnu sliku apokalipse koja vam preti u slučaju da krenete putem kojim želite. Ipak, oni nisu nikakvi proroci i sve što žele je da vas zaštite od mogućih opasnosti koje, iz njihove perspektive, vrebaju na njihovo čedo na svakom koraku. Ne treba da dozvolite da njihovi strahovi postanu vaša istina i spreče vas da postignete ono što želite. Sve je moguće, ako verujete u sebe i vredno radite na tome.

Ako biste želeli da bolje razumete svoje najbliže, ne samo decu, nego i partnera, svoje roditelje, kolege, šefove… ali i same sebe, NLP metodologija vam u tome može mnogo pomoći.

Sada je pravi trenutak da se upoznate s njom, jer vam je na raspolaganju ONLINE NLP Starter, edukacija koja predstavlja najkorisnije aspekte NLP-a na jednostavan način i pruža vam odmah primenljive alate koji će unaprediti vaše odnose s drugima. Ova edukacija održava se u potpunosti putem interneta, a možete se prijaviti na ovom linku.

Da je moguće uzeti život u svoje ruke bez ogorčenosti i zameranja roditeljima, najbolje se vidi iz primera Paula Koelja, koji je na tu temu u svom blogu jednom objavio:

„Kada sam objavio ‘Veronika je odlučila da umre’, knjigu koja je bila metafora mog boravka u ustanovi za mentalno obolele, novinari su me pitali da li sam oprostio svojim roditeljima. Ja nisam morao da im oprostim, jer ih nikad nisam ni krivio za ono što se desilo. Iz njihove perspektive, oni su samo želeli da me disciplinuju, kako bih živeo kao odrastao čovek i zaboravio na ‘tinejdžerske snove’. Kalil Džubran je napisao divnu pesmu o tome:

Vaša deca nisu vaša deca.
Oni su sinovi i kćeri života
koji žudi za sobom.
Oni postižu, ali ne preko vas.
I mada su sa vama, oni vam ne pripadaju.

Dajte im ljubav, ali ne vaše misli,
jer oni imaju svoje vlastite.
Možete udomiti njihova tela,
ali ne i njihove duše,
jer one borave u kući sutrašnjice do
koje vi ne možete čak ni u snovima.
Možete se truditi da budete kao oni,
ali ne tražite da oni budu kao vi,
jer život ne ide unazad, niti stoji.

Vi ste lukovi sa kojih se vaša deca,
kao žive strele, bacaju u budućnost.
Strelac vidi znak na stazi večnosti,
i on vas savija svojom moći,
da bi njegova strela otišla daleko i brzo.
Neka vaše savijanje u strelčevoj
ruci bude radost;
jer mada on voli strelu koja leti,
On voli i luk koji je postojan.“

Veruj da možeš i već si na pola puta!

Veruj da možeš i već si na pola puta!

U životu svakoga od nas postoje dani u kojima nam je potrebno nešto što će nam podići raspoloženje. Često to može biti muzika, šala ili društvo dobrih prijatelja. Kada posegnemo za kockicom čokolade, podići ćemo nivo šećera u krvi. Kada uživamo u crnoj kafi, sasvim sigurno ćemo podići kvni pritisak. A kako podići samopouzdanje baš onda kada nam je neophodno, predstavlja pitanje na koje odgovor nudi Neuro Lingvističko Programiranje (NLP) – metodologija čije tehnike garantuju visok kvalitet života uz jednostavne i lako primenjive tehnike.

Kako podići samopouzdanje uz NLP?

Svaki put kada nas očekuje novi susret, sastanak, prezentacija, profesionalna ili privatna situacija koja podiže nivo adrenalina, najvažnije je dobro se pripremiti za ono što sledi.

Nekada od situacije od koje očekujemo mnogo ili od koje strepimo, zavisi i nivo našeg samopouzdanja. Kako delovati i biti prijemčiv, uverljiv, zadržati dozu humora, a pri tom ostati usredsređen, predstavlja veštinu koju je moguće steći ako pratite sledeće korake:

 1. Setite se da kada smo opušteni i srećni energija se reflektuje kroz naše telo, gestove i glas. Pomislite: Prošli put kada sam sretala/o nove ljude, dopala/o sam im se. Bila/o sam prirodna i relaksirana. Ponovo ću se tako osećati.
 2. Kada su u pitanju emocije, setite se poslednjeg puta u kojem ste bili akter prijatnog susreta u kojem ste uživali. Upravo taj osećaj prijatnosti i užitka će biti aktiviran i spreman kao koristan resurs za svaki sledeći susret.
 3. Napišite na parče papira 10 najvažnijih kvaliteta koje posedujete. Budite realni, ali i blagonakloni prema sebi. Sa kritikom se susrećemo na svakom koraku, ona može biti često konstruktivna, no, sebe jako retko hvalimo. Ovo je pravi trenutak da se opustimo i pohvalimo sebe u svim životnim aspektima. Na ovaj način samopouzdanje ćete početi da posmatrate kao nešto što možete povećati u svakom trenutku, ne kao nedostižnu stvar koju poseduju samo retki. Vi imate apsolutnu moć nad svojim samopouzdanjem, sada i uvek!
 4. Sledeći korak je da zamislite koje boje bi bilo vaše samopouzdanje. Kada se odlučite, stvorite sliku vašeg samopouzdanja kao aure oko vas, upravo u boji koju ste odabrali. Zamislite veoma samopouzdanu osobu, nekoga iz vaše mašte ili okruženja. Zamislite kako ta osoba prilazi grupi njoj nepoznatih ljudi i počinje da razgovara sa njima. Oni su oduševljeni njome odmah, zato što je jako prijatna i spontana. Sada zamislite auru vaše boje oko te osobe. Upravo to je samopouzdanje. Možete uzeti ovu auru i postaviti je oko sebe. Osetite kao vas samopouzdanje okružuje. Sve se čini tako prirodno, a vi imate samopouzdanja da učinite šta god poželte. Važno je da usidrite (fiksirate tj. zapamtite) ovo osećanje. Dodirnite neki deo vaše ruke, tela, drag predmet ili vizualizujte sliku koja vas asocira na ovaj dobar osećaj.
 5. Prisetite se situacije u kojoj ste radili nešto u čemu ste jako uživali i osećali se pri tom dobro i sigurno. Pokušajte da što preciznije prizovete to sećanje. Opišite sebi šta tačno vidite, čujete, osećate. Obratite pažnju na vaše držanje. Da li ste relaksirani ili stegnuti? Kako se osećate tako samopouzdani? Osećate se bezbrižno jer znate da će sve ispasti dobro. Važno je da zapamtite ovaj osećaj tako što ćete ga svaki put usidriti.
 6. Sledeći korak je da uz osećaj samopouzdanja koji sada imate, zamislite sebe u novoj situaciji, koju još niste doživeli. Zamislite kako prilazite grupi nepoznatih ljudi koji razgovaraju između sebe. Posedujete držanje apsolutno samopouzdane osobe. 100% ste sigurni da ćete se složiti sa ovim ljudima. Čim im priđete, oni vam se osmehuju, a vi znate da su vam naklonjeni. Budite upravo ono što ste, bez izmena ili prilagođavanja situaciji. Pogledajte sa koliko samopouzdanja sada nastupate kada se dobro osećate u svojoj koži!
 7. Sada posedujete memorijski zapis o vama punim samopouzdanja. Bez obzira što je situacija izmaštana, vaš nesvesni um ne zna razliku između maštom napunjene memorije i one realne, doživljene. Iskoristite ovaj usidren osećaj samopouzdanja i koristite ga u bilo kojoj životnoj situaciji. Odlučite se za boju koja predstavlja vaše samopouzdanje i uvek budite “ogrnuti” njome.

Veština sticanja samopouzdanja u trenucima važnim za naš lični i poslovni život, smatra se jednom od najznačajnijih za postizanje dobrih rezultata. Jer…

Ako se osećate samopouzdano – izgledaćete samopouzdano…

Ako izgledate samopouzdano – ljudi će pozitivno reagovati na vas…

A kada ljudi pozitivno reaguju na vas, to vam povećava samopouzdanje!

I baš to je ono što mnogima nedostaje, ali na žalost nije samo to. Mnogi ljudi bi voleli da imaju i više ljubavi, više uspeha, više sreće, više slobode, više samopoštovanja. Sve te stvari su ključne za srećan i ispunjen život.

A najbolji principi za unapređenje baš tih oblasti, odabrani na osnovu više od dvadeset godina Slavičinog iskustva u radu sa ljudima, se nalaze u njenoj novoj knjizi Za vaše najviše dobro od srca koju možete da dobijete na poklon na radionici koja je organizovana upravo povodom izlaska knjige.

Radionica se održava 07. 02. u Madlenianumu u Beogradu i na njoj će Slavica proći sa vama kroz sve ove principe kako biste kasnije mogli da nastavite da unapređujete kod sebe ono čime niste zadovoljni.

Prijavite se odmah za radionicu na ovom linku jer je broj mesta ograničen i uskoro se zatvaraju prijave.

Da li možete biti inteligentniji?

Da li možete biti inteligentniji?

Da li verujete da je moguće da čovek tokom svog života postane inteligentniji ili mislite da smo svi mi osuđeni na onaj nivo inteligencije koji nam je „dodeljen“ na rođenju?

Odavno se zna da inteligencija nije nikakva monolitna struktura u našoj ličnosti, nego da postoji više inteligencija. O tačnom broju se i dalje diskutuje, ali je jedan od najprihvaćenijih modela onaj koji nudi Howard Gardner i koji razlikuje osam vrsta ili dimenzija inteligencije.

1. Lingvistička inteligencija
Inteligencija potrebna da se čita knjiga, piše naučni rad, knjiga, pesma, razumevanje govora.

2. Logičko-matematička inteligencija
Inteligencija potrebna za rešavanje matematičkih problema, knjigovodstvo, logičko rezonovanje…

3. Prostorna inteligencija
Inteligencija potrebna da dođemo od tačke A do tačke B, da tumačimo mape, spakujemo stvari u gepek, tako da svaka nađe svoje mesto i slično.

4. Muzička inteligencija
Inteligencija potrebna da se ispeva pesma, komponuje sonata, svira violina ili vrednuje kvalitet nekog muzičkog dela.

5. Telesno-kinestetička inteligencija
Inteligencija potrebna za ples, bavljenje nekim sportom.

6. Naturalistička inteligencija
Pronalaženje obrazaca u prirodi. Ljudi sa ovim tipom inteligencije usklađeni su s prirodom i vrlo osetljivi na suptilne promene u svom okruženju.

7. Interpersonalna inteligencija
Inteligencija potrebna da se povežemo sa drugim ljudima, kada treba da razumemo ponašanje, motive i emocije neke osobe.

8. Intrapersonalna inteligencija
Inteligencija potrebna da razumemo sebe. Ona je osnova za razumevanje toga ko smo mi, šta nas čini otpornim i kako možemo da se menjamo, ako imamo u vidu postojeća ograničenja u našim sposobnostima i interesovanjima.

U ovoj oblasti NLP je napravio najveći pomak, zahvaljujući tome što su njegovi osnivači prepoznali komponente same „misli“ kroz čulne reprezentativne sisteme – vizuelno, auditorno, kinestetički.

Pritom, nije novost da mi razmišljamo u slikama, zvucima i osećanjima – novost je da možemo biti svesni tih slika, da ih možemo menjati po želji i time uticati i na ostatak našeg doživljaja nekog događaja.
Inteligencija nije samo stvar naših unutrašnjih kapaciteta i potencijala, nego i naših uverenja o njima.

Ako imamo ograničavajuća uverenja o sopstvenoj sposobnosti da učimo, da budemo inteligentni, rešavamo probleme, u potpunosti koristimo svoj potencijal i slično, ta ograničavajuća uverenja će zaista uticati na našu inteligenciju.

Isto tako, podržavajuća uverenja o našim sposobnostima za učenje, uvrenja o našem identitetu kao inteligentnih osoba, uverenja o pozitivnim očekivanjima rezultata koje dobijamo nakon donošenja naših inteligentnih odluka, utiču na samu inteligenciju.

Jedan od prvih obrazaca meta-stanja koji je napravio dr Michael Hall, specijalista bihejvioralne psihologije, koji je o NLP-u učio od samog osnivača Richarda Bandlera, bio je obrazac pristupanja unutrašnjoj genijalnosti.

Ovaj obrazac izdvaja elemente genijalnosti poput jasnoće, fokusa, uživanja u iskustvu i slično i smešta svaki od njih u okvir ljudskog uma.

Rezultat je to da zahvaljujući ovom obrascu, možemo da kada to poželimo, pristupimo svojim maksimalnim potencijalima, optimizujemo naše ponašanje kako bismo zahvaljujući veštinama i kompetencijama izašli na kraj sa svim problemima.

Malo ko je svestan te svoje moći iako ona postoji u svakom čoveku.

„Pregovaranjem“ sa izvršnim delom našeg uma, centrom za donošenje odluka, koji uvek „prelama“ situaciju, mi postavaljamo okvir u kom sebi dozvoljavamo da proživimo iskustva upravo na taj način.

Dakle, mi imamo moć da na neki način menjamo sopstvenu inteligenciju. Evo kako to objašnjava sam dr Michael Hall:

Prvi put sam obrazac pristupanja ličnoj genijalnosti isprobao na sebi 1995. i to na primeru čitanja, a zatim i pisanja. Želeo sam da imam fokus koji bi mi omogućio da dok čitam ili pišem, budem potpuno prisutan. Pre toga, često su mi oči skenirale strane, a da na kraju ustanovim da mi ništa nije ušlo u glavu. Gledao sam u reči, ali je moj um bio negde drugo. To se sada retko kad dešava.

Pre 1995. dok sam pisao članke za mnoge NLP časopise, trebalo mi je po dva – tri meseca da završim svaki od njih, a mnogo puta sam patio zbog kreativne blokade. Od tad više nisam imao tih problema.

Da li se moja inteligencija povećala? Pa, ako je inteligencija mera sposobnosti da budemo efikasniji i produktivniji, onda jeste. Ako je IQ sposobnost da stičemo više znanja, onda definitivno „kapiram“ stvari mnogo bolje danas i efikasnije dolazim do suštine stvari. Pripisujem to meta-modelu, koji je magičan model razmišljanja, kako za kritičko, tako i za kreativno razmišljanje.

NLP raspolaže izobiljem tehnika, alata i metoda kojima možete, ne samo izoštriti svoju percepciju, nego i steći samopouzdanje, unaprediti svoju komunikaciju s drugima, postati fleksibilniji u komplikovanim životnim situacijama i jednostavno rečeno, početi da koristite svoje maksimalne potencijale.

Sada je pravi trenutak da se upoznate sa ovom fantastično korisnom metodologijom, jer sada možete najpopularniji trening Slavice Squire – NLP Starter – pohađati ONLINE! Iz udobnosti svog doma ćete puna dva meseca dobijati video lekcije, fantastično korisne radne listove i uživo postavljati pitanja Slavici unutar ekskluzivne Facebook grupe namenjene isključivo polaznicima ovog programa. Pored svega toga, osetićete atmosferu po kojoj su čuveni naši događaji, jer ćete imati čak šest sati live treninga putem Zoom aplikacije! Takođe, imaćete priliku da za to dobijete potvrdu NLP Instituta.

Prijave su otvorene i zato se odmah prijavite putem ovog linka.

Jeste li spremni za promenu?

Jeste li spremni za promenu?

Možda ste nekad pomalo umorni od života kakvim živite – posla koji vam osim finansijske nadoknade ne donosi nikakvu drugu satisfakciju, odnosa u kojem se osećate usamljeno i neispunjeno, pod stresom ste, kao ubačeni “u mašinu” svakodnevice…

Danas se u raznim medijima mogu pročitati saveti o sreći i apeli da odmah samopouzdanim koracima krenete ka svojim snovima! A šta ako niste spremni na velike promene? Ako još nije vreme za veliki uragan promene posla, upuštanja u sopstveni biznis, promene partnera, upuštanja u novi emotivni odnos… šta god da je vaša jedinica za promenu i uspeh? Ako ne želite da pravite veliki preokret u vašem životu, a ipak želite da budete ispunjeniji, srećniji i zadovoljniji? To je skroz u redu.

I evo tri sasvim obične, a tako važne, gotovo čarobne reči, koje vam mogu u tome pomoći: potraga, suočavanje i fokus.
PRONAĐITE šta je to što zaista želite u životu. Pronađite svoju svrhu.
SUOČITE se sa vašim najvećim sumnjama i strahovima.
FOKUSIRAJTE se na svoj cilj i ostanite koncentrisani…sve dok ne ostvarite ono šta ste naumili.

KAKO vama ovo može biti korisno?

1. PRONAĐITE svoju svrhu

Mnogi ljudi bi želeli da imaju drugačiji život, da nešto promene, a kada ih pitate naizgled prosto pitanje, poput: „Kako izgleda tvoj idelan dan, posao, veza…?“, oni nemaju odgovor.
Drugi pak ostanu uhvaćeni u zamku zvanu „neeeemaaam vremena“, posvećeni biznisu i egzistanciji, i ne postižu da se bave pitanjima važnosti i sosptvenih prioriteta. Oni svakodnevno troše energiju na zapravo nebitne poslove, ne postižući u suštini ništa. Tek kada prođu godine i godine, sa žaljenjem razmišljaju o tome šta su sve mogli i želeli.

A istina je da najviše ljudi nikada ne ostvari svoje snove zato što ih nikada nije ni definisala, ili ih nije uzimala za ozbiljno ili kao nešto realno i ostvarivo. Uspešni ljudi uvek će znati kuda su namerili, kuda tačno idu, šta planiraju i koji su im koraci na tom putu, čak i sa kim će da se upuste u tu avanturu.

Kako biste bili bliži svojim unutrašnjim željama, potrebno je da se zagledate u budućnost, a tačku u kojoj ste sada posmatrajte kao startnu poziciju. Razmislite:

 • Koji su to vama važni segmenti života?
 • Porodica, karijera, zdravlje? Ili možda finansije, lični razvoj, društveni život, obrazovanje?

Možete napraviti mali test, tako što ćete svaki vama važan segment oceniti ocenom od 1 do 5. A zatim se zagledati u budućnost i odrediti kakve ocene tada želite. Nemojte žuriti i ako budete iskreni prema sebi, shvatićete šta je ono šta je vama zaista važno, kao i šta je to na čemu zaista treba da radite.

2. SUOČITE se sa vašim najvećim sumnjama i strahovima

Da li vas vaši strahovi blokiraju da napravite korak ka onome šta želite? Ili sumnjate da je to realno, izvodljivo i da se uopšte išta može promeniti? Kažu da ako ispustimo jedan naš san i on se razbije na hiljade delove, nikada ne treba da se plašimo da uzmemo jedan od tih delića i počnemo ispočetka.

Kako da se suočite sa strahovima i sumnjama?

 • Verujte u sebe, to je esencija uspeha. Čuvajte ovu veru i držite je se kako god stvari izgledale u nekom trenutku; vera će vam otvoriti put ka kreativnim mislima i idejama za dalje.
 • Budite zahvalni. Svakodnevno. Praktikujte zahvalnost svakoga dana, bar pet minuta. Tako ćete svakom danu dati novi i pozitivan okvir. (za svakodnevno praktikovanje zahvalnosti može vam biti koristan naš Dnevnik sreće – besplatno ga preuzmite OVDE).
 • Budite optimistični – na taj način lakše ćete se izboriti sa strahom od preuzimanja rizika.
 • Zauzmite pozitivan stav – on vam neće dozvoliti izgovore. Energija potrošena na izgovore, sumnje i strahove može da se iskoristi mnogo kreativnije, zar ne?
 • Težite progresu, pre nego perfekciji. To će vaš nivo stresa držati pod kontrolom.

3. FOKUSIRAJTE se na svoj cilj i ostanite fokusirani

Mnogi ljudi odustanu odmah na početku, zato što očekuju tako mnogo za kratko vreme. Kako biste izbegli ovu želju za odustajanjem, radujte se svakom malom uspehu na vašem putu ka cilju.

Posmatrajte greške i prepreke kao prilike za rast i razvoj, a ne kao nešto čega se treba plašiti. Naše greške mogu biti naše najveće lekcije, i kao takve pokretačko gorivo za put do uspeha.

Fokusirajte se na svoje ciljeve, a za to će vam biti potrebno da budete istrajni i posvećeni. (kao dodatnu motivaciju iskoristite besplatnu e-knjigu „Ciljevi“, Slavice Squire, koju možete preuzeti OVDE)

Zapišite vaše ciljeve na papir. Budite jasni i nedvosmisleni. A zatim napravite listu “uraditi”: ovo je tačka u kojoj vaš cilj već treba da bude više od sna; potrebno je da bude merljiv i dostižan, bez obzira koliko malih, svakodnevnih koraka morate napraviti. Možda je potrebno da naučite ili uradite stvari za koje ste smatrali da nikada ne biste mogli.

Razmislite, udahnite i živite vaš san sve dok ne postane stvarnost.

I to je to. Sve ostalo je na vama.

Ako putovanje ne bude baš lako, nema potrebe da se osećate loše, sve je to deo razvojnog procesa. Ako vam je potrebna podrška, pravi je trenutak da se prijavite za Online program ličnog prosperiteta i kreirate za sebe život kakav ste oduvek želeli.

Program traje puna tri meseca, tokom kojih ćete uz podršku Slavice Squire i njenog stručnog tima pristupiti svojim skrivenim resursima, postati sebi oslonac i podrška, kreirati ciljeve ka kojima ćete s radošću stremiti, pronaći motivaciju i životnu radost radeći stvari koje su vama važne i napraviti progres u bilo kojoj oblasti života.

Prijavite se ovde i vidimo se uskoro!

7 Načina da mislite drugačije o strahu

7 Načina da mislite drugačije o strahu

Možda stojite ispred vrata na kojima piše „strah“, a da biste postali uspešni to su vrata kroz koja morate proći. Kao što stara izreka kaže, uspeh počinje ispred naše zone komfora. Nema straha u zoni komfora. Ne postoji ništa što nas inspiriše kada postoji sigurnost. Tamo gde je komfor, tu je spokojstvo. A spokojstvo je neprijatelj uspeha. opširnije…

Zašto je smišljanje izgovora jedina veština koja vam je potrebna?

Zašto je smišljanje izgovora jedina veština koja vam je potrebna?

Piše: Katarina Džoković, NLP trainer i coach

Ako ste od onih koji su ozbiljno odlučili da provedu ostatak života u apsolutnoj neaktivnosti i beznadežnosti koristeći sve moguće izgovore da ne urade ama baš ništa, ovaj tekst može da ugrozi vašu rešenost da upropaste svoj život. U tom slučaju, nemojte ni slučajno nastaviti sa čitanjem. Ako još uvek niste čvrsto odlučili da provedete život uljuljkani u svakodnevno životarenje i život na ostrvu „jednog dana“, možete da uradite sledeće:

Zamislite za trenutak da imate ispunjen, uspešan i srećan život, da ispunite svoje ciljeve i da kad se okrenete za sobom možete da vidite da ste ostavili trag u svetu i srcima onih koji su za vas značajni i budete ponosni na to kakva ste osoba postali. Ako je to ono što želite za sebe i svoj život, onda je ovo za vas.

Koliko puta ste puta stali sebi na put ostvarenja onoga što želite i pokušali da objasnite zašto nešto niste uradili. „Niste mogli…“ „Nije bilo pravo vreme…“? Koliko puta ste odbili da preuzmete odgovornost za ono što vam se događa? Koliko ste izgovora pronašli na svom repertoaru?

Ako postoji jedna navika koja je upropastila više života nego bilo šta drugo, onda su to izgovori – „nemam vremena“, „isuviše sam zauzet“, „previše sam star“, „previše sam mlad“, „suviše sam umoran“, „uradiću to jednog dana“, „volela bih da mogu“, „šta će drugi da kažu?“…

Svi imamo različite izgovore s vremena na vreme i oni predstavljaju racionalizacije koje pravimo o sebi, ljudima, događajima i okolnostima da bismo odbranili svoje ponašanje, opravdali to što ne preduzimamo ništa, što smo napravili grešku i odgovornost za naše stanje prebacili na spoljašnje okolnosti. Razloga za iznalaženje novih izgovora je mnogo, a u osnovi svih je strah. Strah od neuspeha, neizvesnosti, uspeha, odgovornosti, grešaka…

Zašto su izgovori opasni? Osim što najverovatnije nisu istiniti, oni vas ograničavaju u postizanju punog potencijala, sprečavaju vas da rastete i razvijate se kao osoba.

Najverovatnije nikada nećete ni saznati za šta ste sve sposobni ako imate izgovor za sve što vam se događa.

Da biste se rešili izgovora, prvo morate priznati sebi da ih imate.
Razmislite sada o sledećem i zapišite u svoju beležnicu (i tako svaki put kada počnete da se cenjkate sa sobom i kada ste na ivici da pristanete na manje od onoga što zaslužujete):

 • Šta želim da postignem? Koliko to stvarno želim?
 • Kada razmišljam o tome, koji izgovori mi se javljaju da to ne uradim? (Slušajte svoj unutrašnji glas)
 • Da li je to stvarno samo izgovor? Da li mi je on potreban?
 • Kako me ovi izgovori spračavaju da krenem napred?
 • Ako je ovo izgovor, šta mi trenutno nedostaje? Šta mi treba da prevaziđem ovaj izgovor?
 • Ako ništa ne uradim, kako će se to odraziti na moj život u nedeljama, mesecima i godinama koje slede? Šta ću verovatno propustiti? Kako ću se osećati zbog toga?
 • Ako ipak uradim sve što treba da uradim, bez obzira na sve, šta bih mogao da dobijem? Kako će se moj život poboljšati?
 • Koji korak ću prvo preduzeti?

Hoćete li sada preduzeti taj korak ili vam se već pojavljuje novi izgovor?

Ako imate još izgovora, evo nekoliko predloga za vas:

1. U redu je da ne budete savršeni

Prihvatite svoje greške i učite iz njih. Greške se događaju svima, čak i uspešnim ljudima. Kada sledeći put napravite grešku, zastanite i vidite šta možete iz nje da naučite, unapredite svoje ponašanje i nastavite dalje.

2. Preuzmite odgovornost za svoj život

Ne možete da utiče na ono što vam život donosi, ali možete na to kako vi na to odgovarate. Preuzimanje lične odgovornosti za sopstvene akcije i njihove posledice I sposobnost da odgovorite na ono što vam se dešava na koristan način, dramatično utiče na vašu sreću i uspeh.

3. Prestanite da krivite druge

Igrati igru krivice je jedna od najgorih igara u kojoj možete da učestvujete. To je osnova za veliku količinu frustracija i nesreće u životu ljudi. Preuzmite vlasništvo nad svojim životom i prepoznajte kada krivite druge. Vežbajte tako što ćete preuzeti odgovornost za sve što je pod vašom kontrolom.

Na vama je hoćete li da provedete ostatak života pronalazeći izgovore, cmizdreći i kriveći druge. Ukoliko je to vaš izbor, nemojte samo sedeti i čekati. Smislite još izgovora! Smislite toliko izgovora, da sebi obezbedite dovoljno vremena u kome možete beskonačno da se bavite svojim neadekvatnostima i greškama.

Ali, koliko želite da ostvarite ispunjen život, uradite sve ono što ste oduvek želeli i ostvarite svoj pun potencijal, onda prestanite sa izgovorima odmah, jer zamislite ovo: ako uspete, to je vaša odgovornost i vaš uspeh i „zaboravite prethodne greške, zaboravite promašaje, zaboravite sve osim onoga što želite da uradite i uradite to!” (William Durent.) Latite se posla ili odustanite, na vama je.

Ljudi koji su ostvarili fenomenalan život ne žele da troše vreme na izgovore!

A ukoliko vam je potrebna podrška da konačno preduzmete život u svoje ruke, odmah se prijavite za jedan od najsveobuhvatnijih treninga lične promene na našim prostorima – Power Life Design – koji je kreirala Slavica Squire i tokom dva dana radite na tome da se oprostite od svih izgovora i 2023. učinite svojom najboljom godinom do sada.

Ovaj trening se održava uživo putem Zoom platforme, tako da ga možete pohađati iz udobnosti svog doma! Zato odmah rezervišite svoje putem ovog linka.

Katarina Džoković je sertifikovana kao NLP Trainer od IANLP i kao Profesionalni Coach od ECA. Inspiriše, predaje i stvara na NLP Institutu i Coaching Akademiji Slavice Squire. Više o njoj i ostatku tima pročitajte ovde.

Kako da iz svakog dana izvučete maksimum?

Kako da iz svakog dana izvučete maksimum?

Za svakog od nas dan traje tačno 24 sata. Za Elona Muska, vizionara, investitora i osnivača tri gigantske kompanije, dan ima isti broj sati kao i za vas. Isto važi i za Richarda Bransona koji ima više od 300 firmi i za kasirku u vašoj lokalnoj prodavnici i za vašeg šefa, dete, prijatelja… opširnije…

Od prosečnosti do izuzetnosti uz podršku

Od prosečnosti do izuzetnosti uz podršku

Nije važno gde se trenutno nalazite niti čime se bavite, jer nikada nije kasno i nemoguće da se izdvojite po svom talentu, svojoj veštini i u nečemu postanete izuzetni, jedinstveni, autentični i u svoj život unesete uspeh, uzbuđenje, sreću i radost svakodnevne ispunjenosti i uživanja.

Setite se na trenutak osobe iz svog detinjstva koju ste obožavali a koja je na vas gledala potpuno ravnopravno, pričala sa vama kao sa odraslom osobom, podržavala vas, verovala u vas više nego vi sami, oduševljavala se vašim snovima i željama, aktivno vas slušala i nežno vas navodila da i vi verujete u sebe i dobijete snagu i motivaciju da istrajete i uspete u svojoj zamisli. Svaki san uz nju delovao vam je lako ostvariv i dostupan, a vi ste se osećali posebnim i izuzetnim.

Kako bi bilo da je jedna takva osoba i dalje pored vas, da vas bodri i daje vam podršku kao kada ste bili dete i da veruje da možete da ostvarite sve što zamislite? Kako biste se onda odnosili prema svojim snovima koje i sada sigurno imate a koje se ne usuđujete da počnete da realizujete, jer nemate dovoljno podrške i hrabrosti?

Možda ta osoba nije više sa vama, ali zato možete sa sigurnošću da verujete da baš takva jedna osoba postoji blizu vas. To je osoba čije je opredeljenje da bude baš takva, čija je profesija da vas podržava i iz vas izvuče ono najbolje, da vas podrži da sebe od prosečne osobe preoblikujete u izuzetnu, da veruje u vas i nauči vas kako da sami ostvarite ono što želite. Ta osoba je coach, a profesija kojom se bavi jeste coaching.

 • Coaching vam omogućava da iz sadašnjeg stanja na najbrži i najefikasniji način stignete do željenog stanja.
 • Coaching vam daje podršku da iskristališete svoje životne ciljeve i čini ih dostupnim i ostvarivim.
 • Coaching-om aktivirate svoje potencijale i postajete bolja verzija sebe, sposobna i puna samopouzdanja.
 • Coaching-om izlazite iz začaranog kruga nezadovoljstva i preuzimate život u svoje ruke.
 • Coaching-om gradite poseban stav i način razmišljanja tako da više ništa nije isto kao pre.
 • Coaching vam daje slobodu da budete ono što želite i živite život koji zaslužujete.

Coaching gleda unapred i razmatra kako da na najbrži i najefikasniji način stignete do željene destinacije u budućnosti. Prvo se bavi analizom sadašnjeg stanja, potom detaljnom postavkom i definicijom destinacije gde želite da stignete, a zatim najveći deo vremena posvećuje načinu kako da pređete taj put, koje su vam sposobnosti potrebne, kakva ponašanja, kakvi stavovi i uverenja, znanja, navike, koji ljudi i tako, korak po korak, dobijate sve potrebno za ostvarenje sna i postizanje izuzetnosti.

„Umesto davanja saveta i odgovora, coach vam postavlja pitanja kako biste, sami za sebe, pronašli odgovore.“

Coaching je unutrašnje putovanje. Coach vas podržava da sami pronađete odgovore. On celim bićem veruje u vas i zato se na vrlo pažljiv način koristi pitanjima kako bi istražio vaš unutrašnji svet, a kako bi vi sami to mogli da osvestite i prihvatite.

Coach vas posmatra kao celovitu osobu. On zna da ste vi ista osoba na poslu i kod kuće. Zato ima holistički pristup jer zna da bi u vašoj kući moglo da se dešava nešto što vas sputava na poslu i obrnuto.

Najčešće se dešava da ljudi baš iz poslovnih razloga zatraže podršku coach-a, jer žele da napreduju, da budu uticajniji, ili su jednostavno nezadovoljni onim što rade i žele promenu, a coach otkrije da je razlog upravo u suprotnom i to npr. u partnerskim odnosima. Zato coach i jeste pažljiv slušalac sa otvorenim umom, koji je strpljiv i koji čeka da klijent osvesti šta je zapravo tema na kojoj je potrebno da radi. Coach traži tačku u kojoj će sa najmanjom i najkraćom intervencijom postići najveći mogući efekat.

Coach je neutralna osoba u vašem životu, koja ne osuđuje vaše postupke, dela, odluke ili način razmišljanja. On je tu da vas sasluša i da vas pokrene u željenoj promeni i da vam pruži bezuslovnu podršku. Retko je, ili gotovo nemoguće, naći jednu takvu osobu među ljudima koje volite, jer su tu upletene razne emocije, a time objektivnost odsutna, zato je coach ona osoba koja vam je potrebna kao vetar u leđa za uspeh koji želite i kao „ruka spasa“ kada padnete.

Ono što je najveća želja i uspeh coach-a jeste da vas nauči kako da koristite sami sebe kao izvor ličnog uspeha i blagostanja.

Coaching je jedinstven jer on je jednako i ličan i profesionalan, što vam omogućava da se pozabavite teškim temama i da iz njih izađete kao bolja verzija sebe.

Na koji način vas coaching podržava da budete bolji?

Coaching vas čini odgovornim
Coach vam pomaže da postavite jasne ciljeve i da preuzmete akciju, i smatra vas odgovornim za ono što želite da ostvarite. Vi zajedno prolazite kroz donošenje odluka kako bi se on uverio da vam je kristalno jasno šta ste se odlučili da uradite i zašto ste takvu odluku doneli. Ima toliko toga što možete da uradite u svom životu. Jednom kada jednu stvar završite, vi prelazite na sledeću. Ali često zaboravljate ko ste bili ili želeli da postanete. Coach se bavi upravo time zašto ste odabrali konkretne akcije, pomaže vam da razvijete veću samosvesnost i svesnost. On želi da budete sigurni da se na poslu, kao i u životu, pojavljujete onako kako ste i nameravali i da živite u skladu sa svojim bićem, da su vaši ciljevi dovoljno motivišući za vas, plemeniti i da njihovim ostvarenjem donosite dobro drugima, jer samo na taj način bićete uspešni, srećni i ispunjeni.

Coaching vas izaziva
Jednom kada dođete do neke tačke od koje kao da ne vidite kako i gde dalje, raste nezadovoljstvo. To se dešava kada ste život sveli na ispunjavanje zadataka i odlaganje sreće čim završite fakultet, pa pronađete posao, venčate se, dobijete decu, odgajite ih, kada deca završe fakultet… i kada sve standarde društva ispunite, a osetite ipak neku prazninu i zapitate se jednoga dana: „I šta sad?“ U toj životnoj fazi itekako vam je potrebna osoba koja će znati na profesionalan način da vas podrži i izazove na dalji rast, na novu etapu života, put ka vašoj destinaciji.

Ko će vas pogurati da sebe gurate? Ko će vam dati iskren feedback? Coach je vaš „saučesnik“ i vaše ogledalo. Guraće vas kako biste zaista razumeli svoje vrednosti, upoznali svoja ponašanja koja su često po default-u, prigrlili svoje snage i verovali svojim instinktima i krenuli u pravcu u kojem želite da idete.

„Coach-evi će vas gurati da razumete svoje vrednosti, da prigrlite svoje snage i da verujete svojim instinktima, a da ostvarite uspeh i dostignete mir.“

Coaching kreira siguran prostor ispunjen poverenjem
Danas ljudi trpe veliki pritisak – spoljašnji i samonametnut. Društvo zahteva od vas da prikrijete slabosti ili da oklevate da otvoreno razgovarate o neuspesima ili brigama. Vi sami sebi namećete da morate da budete najbolji i da postignete sve i da u svim ulogama budete savršeni, ali to vodi u stanje stresa koje nije pogodno za rast i razvoj vašeg bića. Zato vam je potreban neko ko bi vam pomogao da radite na sebi. Sa mentorima, savetnicima, članovima porodice, ponekad možda niste sigurni da možete da budete ono što jeste i priznate da vam je podrška potrebna.

Međutim, sa neutralne strane, coach-evi kreiraju transparentno okruženje kako biste prošli kroz teške okolnosti, podsećajući vas da se fokusirate na vaše prioritete, pomažući vam pritom da izgradite otpornost i što je najvažnije, pitaju vas, „Da li dovoljno brinete o sebi?“

Suština coaching-a onda zapravo jeste:

 • dostizanje vrhunskih performansi;
 • postajanje najbolje verzije sebe;
 • oslobađanje od svega suvišnog i fokus na prioritete;
 • pronalazak rešenja;
 • život po merilu svakog čoveka;
 • osećaj ispunjenosti, slobode i mira…

Zapitajte se – da li želite da igrate u višoj ligi? Koja je to najveća stvar koja vas sputava? Dozvolite coach-u da vam pomogne da od dobrog postanete izuzetni. Dozvolite sebi da ponovo osetite bezgraničnu ljubav i podršku nekoga kome možete da verujete i sa kim možete da podelite svoju priču i uz koga imate mogućnost da rastete i sami poverujete da je za vas sve moguće.

Najbolji način da se upoznate sa samim coaching procesom je da se prijavite na Coaching Starter sa Slavicom Squire jer će vam ovaj program pružiti najbliži uvid u ovu plemenitu profesiju.

Ovu edukaciju možete da pohađate iz udobnosti svog doma i to tokom DEVET SATI treninga uživo putem Zoom aplikacije gde ćete imati izvanrednu stručnu podršku Slavice i njenog iskusnog tima, a dodatne video lekcije moći da gledate unutar ekskluzivne Facebook grupe namenjene samo polaznicima ovog programa gde možete da se razmenjujete i dobijete odgovore na sva vaša pitanja.

Bez obzira na to da li nameravate da se bavite coaching-om ili razmišljate o tome da angažujete coach-a koji će vas podržati u postizanju ciljeva i rešavanju problema, Coaching Starter sa Slavicom Squire biće vaša test vožnja kroz svet ove profesije.

Prijavite se odmah putem ovog linka i rezervišite svoje mesto.

8 osobina uspešnih lidera

8 osobina uspešnih lidera

Čuveni uvod u Tolstojev roman „Ana Karenjina“ koji glasi: „Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način“, može da se prilagodi i svetu biznisa: „Sve dobre vođe liče jedan na drugog, a svaki loš, loš je na svoj način“.

I zaista, dobre lidere krase mnoge dobre osobine, dok izostanak samo neke od njih može potpuno da promeni način poslovanja cele kompanije.

Ako se upoznate sa ključnim osobinama uspešnih lidera i usvojite ih za sebe, uz malo prakse i vi možete postati lider vredan poverenja.

Kritičko razmišljanje

Od velike je važnosti da umete da „čitate između redova“ i posmatrate dublju poruku iza svake informacije koju primate. Važno je i da odbacite sve predrasude i pretpostavke i u rešavanju svakog problema iznova proveravate podatke jer je to jedini način da na kraju bez pristrasnosti ocenite rezultat.

Za kritičko razmišljanje potrebna je vežba, ali to je jedna od najvažnijih osobina lidera. Oni koji su sposobni da razviju ovu veštinu mogu da prepoznaju razliku između prosečnih i odličnih ideja, delegiraju zadatke najboljim saradnicima, postave primer kako se rešava problem i postignu željeni ishod.

Svako može da unapredi svoje kritičko razmišljanje do neke mere. To znači da ne treba da se plašite vraćanja na početak puta, da morate neumorno da skupljate podatke, pronalazite razne izvore, slušate ostale članove tima i udružujete sposobnosti svih učesnika u rešavanju problema.

Komunikacija

Razliku između uspešnog lidera i tiranina ponekad čini samo ton kojim komunicira. Možete tačno da imate u glavi šta želite da postignete, ali morate da imate u vidu da vaš tim ne može da čita misli. Takođe, ako pokušavate da objasnite viziju i izgleda kao da je tim ne razume, greška nije njihova već vaša.

Da biste unapredili vođstvo, od početka radite na uspostavljanju zdravih granica komunikacije. Objasnite koji način komunikacije vam je bliži, a potom ustanovite politiku otvorenih vrata kojom dajete do znanja vašem timu da mogu za bilo šta da zatraže objašnjenje, kao i da će njihovo mišljenje biti saslušano.

Saradnja

Saradnja ne znači samo rad sa svakim od članova tima nego i preuzimanje pune odgovornosti za određene zadatke i ishod rada sa kolegama. Dobar lider ostvaruje uspešnu saradnju tako što pravilno delegira zadatke.

Što uspešnije povežete problem i osobu koja treba da ga reši, to ćete imati čvršće povezan tim koji je spreman da zajednički radi ka istom cilju. Ovo zahteva ulaganje značajnog poverenja i blisku saradnju sa svakim članom, da biste stvorili viziju sa kojom svako od njih može da se složi.

Ključ uspešne saradnje je procenjivanje tima i sposobnosti svakog pojedinca u njemu.

Kreativnost

Lider koji radi „onako kako treba“ uvek će ostati na svojoj poziciji, ali će lider koji pomera granice izvodljivog na kreativne načine ići do samog vrha korporativne lestvice.

Kreativno razmišljanje podrazumeva razmatranje svakog mogućeg scenarija i primenu onih koji imaju najviše smisla. Razmišljajte u što širem kontekstu da biste pronašli rešenja koja imaju praktičnu vrednost kada vaš tim možda nema potrebne sposobnosti da izvrši zadatak. Nekada to znači da ćete raditi prema pravilima, ali nekad da ćete morati da napustite oprobane puteve i otisnete se u nešto sasvim novo za vašu kompaniju.

Predanost

Ako članovi tima nisu spremni na vredan rad, sigurno neće ostvarivati prvoklasne rezultate. Međutim, snažan lider svoj tim vodi ličnim primerom. Sve ljude motivisaće osoba koja vredno i predano radi.

Kako biste dokazali da ste zaista posvećeni misiji, trebalo bi da vodite primerom. Ako zatražite od tima da radi prekovremeno, bolje bi vam bilo da i sami budete tamo i da radite koliko i oni, ako ne i više. Ljudi će poštovati vašu posvećenost, što će stvoriti ujedinjen tim posvećen istom cilju.

Saosećanje

Saosećanje je jedna od najvažnijih snaga koje će vam garantovati poštovanje saradnika i ohrabriti članove tima da zatraže savet od vas. Ponekad se u životu dešavaju neočekivane stvari i vašim zaposlenima je potrebno da priznate da svako može da pogreši i da ne očekujete savršenstvo od njih. Isto tako, kada se propust dogodi, urlanje i pretnje neće pomoći. Pravi lider se ophodi prema članovima tima kao prema ljudima ravnim sebi.
To ne znači da je saosećajan lider i naivan.

Snalažljivost

Snalažljivost je jedna od najvažnijih veština svakog velikog lidera. To ne znači samo da imate sposobnost da više toga postignete za manje vremena. Reč je o tome da možete više stvari da uradite sa manje truda, što otvara vrata bržem dostizanju ciljeva.

Pravi lider se uvek trudi da pomera granice mogućeg: dođe do boljih rezultata u nekom roku, probije se kroz mnoštvo obaveza i ostane fokusiran na ishod. Za lidera ne postoje „ograničeni resursi“, već samo prilike za uvođenje inovacija i samoostvarenje.

Briga o zajedničkim ciljevima

Šta je to što vaša kompanija podržava? Da li u svakom koraku imate u vidu vrednosti koje neguje vaša kompanija?

Pravi lider ima duboko razumevanje toga šta je misija kompanije i izražava objavljene suštinske vrednosti. Kad pravi lider ima na umu vrednosti koje neguje kompanija za koju radi, biće uzor i svim ostalim zaposlenima.

A da li ste znali da je kompanija Google najvažniju veštinu kandidata za liderske pozicije proglasila coaching veštine?

U ovoj svetskoj kompaniji veštine koje se stiču na profesionalnim edukacijama za coach-eve smatraju se važnijim čak i od stručnosti u oblasti zanimanja, a sve su traženije i među ljudima koji nisu na menadžmentskim pozicijama.

Jednostavno, empatija, preciznost u komunikaciji, umeće zauzimanja pozicije sagovornika, sposobnost motivacije drugih i izvlačenja maksimalnih potencijala iz drugih, važno je u svim sferama života, a naročito u poslovnoj dinamici.

Ako biste i vi želeli da se izdvojite u odnosu na druge, napredujete u svojoj firmi i budete uspešniji lider, onda je pravi trenutak da prođete test-vožnju kroz svet coaching-a na izvanrednoj Coaching Starter edukaciji koja se u potpunosti održava putem interneta.

Tokom šest nedelja ćete iz video lekcija, obimnog pisanog materijala, Slavicinih live uključenja u zatvorenu Facebook grupu, kao i DEVET SATI treninga uživo putem Zoom aplikacije, sticati sistematska znanja iz oblasti coaching-a, učiti odmah primenljive i izvanredno korisne coaching alate koji će vas zasigurno izdvojiti od drugih i povećati vaš pozitivan uticaj.

Prijave su u toku i zato odmah rezervišite svoje mesto putem ovog linka.

Coaching radionica

Saznajte više
ili se prijavite ovde:

  Kako ste saznali za nas?

  Mišljenja polaznika

  Prezahvalna sam celom timu Coaching Akademije jer sam dobila mnogo više nego što sam očekivala. Nakon završene NLP Practitioner i NLP Master edukacije na ovoj edukaciji su mi se sklopile kockice i pronašla sam svoju svrhu postojanja i to da istinski mogu da dam doprinos.
  Najbolji ste hvala vam iz srca. ❤

  Martina Gorgievska, Hair and Make-up artist i vlasnica ,,Excite Studio“ u Skoplju

  Newsletter