7 Načina da mislite drugačije o strahu

7 Načina da mislite drugačije o strahu

Možda stojite ispred vrata na kojima piše „strah“, a da biste postali uspešni to su vrata kroz koja morate proći. Kao što stara izreka kaže, uspeh počinje ispred naše zone komfora. Nema straha u zoni komfora. Ne postoji ništa što nas inspiriše kada postoji sigurnost. Tamo gde je komfor, tu je spokojstvo. A spokojstvo je neprijatelj uspeha.

„Strahovi sa kojima se ne suočimo, postaju naša ograničenja“ – Robin Sharma

Da biste postali uspešni morate savladati strah, razumeti njegovu pravu svrhu i koristiti ga kao vašu najveću prednost. Ne treba da se pravite da on ne postoji… neka on bude suvozač na vašem putovanju, ali bez ikakve mogućnosti da upravlja navigacijom.

1. Strah kao izazov
Kada niste sigurni u vezi nekog vašeg narednog koraka, strah se automatski aktivira i možete postati žrtva uverenja da se nekom odlukom dovodite u opasnosti. Strah prirodno izaziva početnu reakciju da se izbegne izazov. No, imajte na umu: strah je kontraintuitivna emocija, jer kada želite da se vratite korak unazad ili odstupite, strah vas poziva da ipak krenete u nepoznato.
Strah želi da ga preuzmete, da se takmičite sa njim . Uspeh je uslovljen rizikom i donošenjem hrabrih odluka. Ako pustite strah da vas obuzme on će vas uvući u negativan samojačajući živi pesak, jer strah hrani sam sebe. Što više dopustite da vas neki strah obuzme, on postaje veći, samim tim je teže delovati.
Ako zaista želite nešto, ali se plašite od svih mogućih stvari koje mogu iskočiti na putu, strah diktira pravila igre i pobeđuje u nadmetanju. Naučite da se krećete brže od vašeg straha.

2. Strah kao motivacija
Budite otvoreni za emociju straha, neka se nastani, poželite joj dobrodošlicu i ona će pronaći svoj put nazad u racionalno razmišljanje. Kada ste emocionalno stabilni koristite strah kao vaše motivaciono gorivo da vas pogura u izazovnim situacijama.
Dok dokazujete da strah nije u pravu, iznova i iznova, razvijate karakternu osobinu samopouzdanja. Bez straha, samopouzdanje se ne može razviti. Vi ostvarujete samopouzdanje kroz kontinuirano i uspešno ostvarivanje stvari koje ranije niste misli da ste sposobni da uradite i postignete .
Kada je korišćen ispravno, strah će vas gurati napred prema uspehu, jače nego bilo koja emocija.

3. Strah kao znatiželja
Strah se ne pojavljuje bez razloga. Pomisao na neuspeh ili gubitak prirodno vas navode da uradite sve što možete da izbegnete to iskustvo. Međutim, izbegavanje ne donosi ništa osim sloma vaše kreativnosti i stvaranja mentalnih blokada koje sprečavaju uspeh.
Da biste izbegli da postanete žrtva straha, budite znatiželjni i zapitajte se čega se to bojite. Šta je to što je potrebno da se uradi da se otkloni ovo negativno stanje? Iskoristite energiju straha u sopstvenu korist.

4.Strah kao vodič
Strah nas upozorava kada da budemo oprezni i kada treba da budemo hrabri u donošenju odluka. On je dobronameran saveznik i poslušajte njegov glas. Postoje trenuci kada vam strah kaže: „Sad ili nikad“, kao i kada kaže: „Prespavaj, jutro je pametnije“. To su vaši putokazi kada pregovarate ili planirate svoj sledeći korak.

5. Strah je koristan
Strah nije ni dobar ni loš, on je samo nelagodan. Ne treba da bude više od toga. Kada date strahu nerazumnu snagu da vas parališe, on će ugušiti vaš napredak.
Zamislite da tretirate strah isto kao što tretirate bilo koju drugu emociju. Učeći da to uradite, shvatićete njegovu korisnost i uspećete da kanališete njegovu moć na aktivan način. Uvidećete da je strah verovatno najkorisnija energija koja je uključena u potrazi za vašim uspehom.

6. Strah kao mudrost
Kada naučite da savladate strašne emocije one će postati vaši najmoćniji mudri učitelji, usmeravajući vaše odluke. Od suštinskog značaja za vaš lični razvoj je da radite stvari za koje se plašite da ne možete. Kroz taj proces možete postati iskusni, mudri i neograničeni u svom uspehu.

7. Strah kao katalizator
Kada ste razumeli zašto se plašite nečega, strahom je mnogo lakše upravljati. Normalno je da se plašite da budete „previše hrabari“ ili „suviše različiti“ kada je u pitanju dostizanje vaših snova. Vodite računa da nikada ne ugušite svoju veličinu pod kišobranom društvene prihvatljivosti i uklapanja u te okvire.

Dozvolite sebi da rizikujete i da budete ranjivi. Naučite da napravite nešto neverovatno iz moćne emocije straha od nepoznatog. Strah je katalizator. Može vas odvesti do velikog uspeha.
Kao ljudsko biće prirodno je da osećate strah. On je veliki takmičar i motiv u životu. To je pogon u vama koji ima najveće šanse da vas tera da se krećete i menjate. Na osnovnom nivou, strah vas štiti od opasnosti , ali najčešće su to strahovi od onoga što se još nije dogodilo i od najgorih scenarija koji se verovatno neće ni dogoditi. Potisnuti strah stvara neprirodno stanje hronične anksioznosti onemogućavajući bilo kakvu šansu za razvoj i rast koji vam je potreban da dostignete uspeh koji zaslužujete.

Iskoristite svako iskustvo da se bar na tren zaustavite i pogledate strah u lice dok otvarate nova vrata ka uspehu. Normalno je ako vam to ne ide iz prve, jer ponekad nam je teže da se sa sopstvenim strahovima suočimo sami.

Ako vam je potrebna podrška na tom putu, da se osnažite, steknete samopouzdanje i krenete u akciju uprkos strahovima, pravi je trenutak da se prijavite za Online program ličnog prosperiteta, jedinstveni autorski program Slavice Squire, koji vam omogućava da iz udobnosti svog doma radite na svojoj sreći i uspehu.

Program počinje 30. decembra i odvija se u potpunosti putem interneta, tako da ga možete pohađati gde god da ste i kad god vam vreme dozvoli.

Prijavite se putem ovog linka i dozvolite sebi da otkrijete zašto je više od hiljadu polaznika Online programa ličnog prosperiteta nazvalo najboljim programom za ličnu transformaciju koji su ikada pohađali.


Prijavi se danas!