Zašto je smišljanje izgovora jedina veština koja vam je potrebna?

Zašto je smišljanje izgovora jedina veština koja vam je potrebna?

Piše: Katarina Džoković, NLP trainer i coach

Ako ste od onih koji su ozbiljno odlučili da provedu ostatak života u apsolutnoj neaktivnosti i beznadežnosti koristeći sve moguće izgovore da ne urade ama baš ništa, ovaj tekst može da ugrozi vašu rešenost da upropaste svoj život. U tom slučaju, nemojte ni slučajno nastaviti sa čitanjem. Ako još uvek niste čvrsto odlučili da provedete život uljuljkani u svakodnevno životarenje i život na ostrvu „jednog dana“, možete da uradite sledeće:

Zamislite za trenutak da imate ispunjen, uspešan i srećan život, da ispunite svoje ciljeve i da kad se okrenete za sobom možete da vidite da ste ostavili trag u svetu i srcima onih koji su za vas značajni i budete ponosni na to kakva ste osoba postali. Ako je to ono što želite za sebe i svoj život, onda je ovo za vas.

Koliko puta ste puta stali sebi na put ostvarenja onoga što želite i pokušali da objasnite zašto nešto niste uradili. „Niste mogli…“ „Nije bilo pravo vreme…“? Koliko puta ste odbili da preuzmete odgovornost za ono što vam se događa? Koliko ste izgovora pronašli na svom repertoaru?

Ako postoji jedna navika koja je upropastila više života nego bilo šta drugo, onda su to izgovori – „nemam vremena“, „isuviše sam zauzet“, „previše sam star“, „previše sam mlad“, „suviše sam umoran“, „uradiću to jednog dana“, „volela bih da mogu“, „šta će drugi da kažu?“…

Svi imamo različite izgovore s vremena na vreme i oni predstavljaju racionalizacije koje pravimo o sebi, ljudima, događajima i okolnostima da bismo odbranili svoje ponašanje, opravdali to što ne preduzimamo ništa, što smo napravili grešku i odgovornost za naše stanje prebacili na spoljašnje okolnosti. Razloga za iznalaženje novih izgovora je mnogo, a u osnovi svih je strah. Strah od neuspeha, neizvesnosti, uspeha, odgovornosti, grešaka…

Zašto su izgovori opasni? Osim što najverovatnije nisu istiniti, oni vas ograničavaju u postizanju punog potencijala, sprečavaju vas da rastete i razvijate se kao osoba.

Najverovatnije nikada nećete ni saznati za šta ste sve sposobni ako imate izgovor za sve što vam se događa.

Da biste se rešili izgovora, prvo morate priznati sebi da ih imate.
Razmislite sada o sledećem i zapišite u svoju beležnicu (i tako svaki put kada počnete da se cenjkate sa sobom i kada ste na ivici da pristanete na manje od onoga što zaslužujete):

  • Šta želim da postignem? Koliko to stvarno želim?
  • Kada razmišljam o tome, koji izgovori mi se javljaju da to ne uradim? (Slušajte svoj unutrašnji glas)
  • Da li je to stvarno samo izgovor? Da li mi je on potreban?
  • Kako me ovi izgovori spračavaju da krenem napred?
  • Ako je ovo izgovor, šta mi trenutno nedostaje? Šta mi treba da prevaziđem ovaj izgovor?
  • Ako ništa ne uradim, kako će se to odraziti na moj život u nedeljama, mesecima i godinama koje slede? Šta ću verovatno propustiti? Kako ću se osećati zbog toga?
  • Ako ipak uradim sve što treba da uradim, bez obzira na sve, šta bih mogao da dobijem? Kako će se moj život poboljšati?
  • Koji korak ću prvo preduzeti?

Hoćete li sada preduzeti taj korak ili vam se već pojavljuje novi izgovor?

Ako imate još izgovora, evo nekoliko predloga za vas:

1. U redu je da ne budete savršeni

Prihvatite svoje greške i učite iz njih. Greške se događaju svima, čak i uspešnim ljudima. Kada sledeći put napravite grešku, zastanite i vidite šta možete iz nje da naučite, unapredite svoje ponašanje i nastavite dalje.

2. Preuzmite odgovornost za svoj život

Ne možete da utiče na ono što vam život donosi, ali možete na to kako vi na to odgovarate. Preuzimanje lične odgovornosti za sopstvene akcije i njihove posledice I sposobnost da odgovorite na ono što vam se dešava na koristan način, dramatično utiče na vašu sreću i uspeh.

3. Prestanite da krivite druge

Igrati igru krivice je jedna od najgorih igara u kojoj možete da učestvujete. To je osnova za veliku količinu frustracija i nesreće u životu ljudi. Preuzmite vlasništvo nad svojim životom i prepoznajte kada krivite druge. Vežbajte tako što ćete preuzeti odgovornost za sve što je pod vašom kontrolom.

Na vama je hoćete li da provedete ostatak života pronalazeći izgovore, cmizdreći i kriveći druge. Ukoliko je to vaš izbor, nemojte samo sedeti i čekati. Smislite još izgovora! Smislite toliko izgovora, da sebi obezbedite dovoljno vremena u kome možete beskonačno da se bavite svojim neadekvatnostima i greškama.

Ali, koliko želite da ostvarite ispunjen život, uradite sve ono što ste oduvek želeli i ostvarite svoj pun potencijal, onda prestanite sa izgovorima odmah, jer zamislite ovo: ako uspete, to je vaša odgovornost i vaš uspeh i „zaboravite prethodne greške, zaboravite promašaje, zaboravite sve osim onoga što želite da uradite i uradite to!” (William Durent.) Latite se posla ili odustanite, na vama je.

Ljudi koji su ostvarili fenomenalan život ne žele da troše vreme na izgovore!

A ukoliko vam je potrebna podrška da konačno preduzmete život u svoje ruke, odmah se prijavite za jedan od najsveobuhvatnijih treninga lične promene na našim prostorima – Power Life Design – koji je kreirala Slavica Squire i tokom dva dana radite na tome da se oprostite od svih izgovora i 2023. učinite svojom najboljom godinom do sada.

Ovaj trening se održava uživo putem Zoom platforme, tako da ga možete pohađati iz udobnosti svog doma! Zato odmah rezervišite svoje putem ovog linka.

Katarina Džoković je sertifikovana kao NLP Trainer od IANLP i kao Profesionalni Coach od ECA. Inspiriše, predaje i stvara na NLP Institutu i Coaching Akademiji Slavice Squire. Više o njoj i ostatku tima pročitajte ovde.


Prijavi se danas!