Prekinite začarani krug prenošenja traume s’ kolena na koleno

Prekinite začarani krug prenošenja traume s’ kolena na koleno

Iako smo tokom godina formirali svoje samostalne živote, koji mogu biti potpuno drugačiji od onih kojima su živeli naši roditelji ili preci, često uviđamo da unutar tog života postoje mnoge sličnosti sa našim roditeljima, u načinu razmišljanja, govora ili u postupcima.

Imate li ponekad osećaj da počinjete da ličite na svog oca ili majku? Da radite ili govorite stvari za koje ste se zakleli da nikada nećete reći ili uraditi?

Kada se pogledate u ogledalo, vidite li roditeljski odraz?

Ko smo mi?

Poznat je podatak da osobine poput: boje očiju, kose, oblika nogu ili nosa, nasleđujemo od roditelja ili bliskih rođaka. Nauka nudi dokaze da takođe nasleđujemo i karakteristike ličnosti. Studija iz 2012. u kojoj se ispitivanju podvrglo 800 pari blizanaca, dokazala je da u formiranju ključnih karakternih osobina kao što su: samokontrola ili društvenost , geni igraju mnogo veću ulogu nego kućno ili blisko okruženje. Ovi podaci relevantni su u jednom veoma važnom i interesantnom segmentu.

Skorašnje naučne studije dokazuju da čovek nasleđuje jednu formu genetske memorije. Traumatičan događaj koji se desio nekom od naših predaka, mnogo pre našeg rođenja, može uticati na DNK i promeniti ponašanje i sklonosti generacija koje dolaze.

Drugim rečima, mi nasleđujemo emocionalni teret.

U studiji iz 2013. godine, koju je objavila: „Nature Neuroscience“, istraživači su trenirali miševe da se plaše mirisa japanske trešnje. Tim stručnjaka sa medicinskog Univerziteta „Emory“, pratila je šta se dešava unutar DNK sperme. Otkrili su da se deo DNK koji je odgovoran za reakciju miševa na miris, prenosi na sledeće generacije koje su postajale izuzetno osetljive na miris japanske trešnje, iako nikada nisu došli u dodir sa njom, ranije. Obe generacije pokazale su promene u strukturi mozga.

Zaključak ove studije bio je: „Iskustva roditelja pre začeća, jasno utiču i na strukturu i na funkcije nervnog sistema sledećih generacija“.

Kako ovo otkriće utiče na nas?

Ukoliko su naše bake i deke bile traumatizovane nekim teškim iskustvom, postoji mogućnost da ta trauma leži u našim genima. Možda imate iskustvo neprijatnog osećaja u društvu pojedinih ljudi, specifičnih po nečemu – boji kose, visini, govoru, ponašanju, upravo zbog traume ili neprijatnog događaja koji se desio nekom od vaših predaka, godinama unazad!

Razumljivo je da se mnogi od nas i dalje nose sa emoconalnim teretom koji dolazi iz ličnih iskustava, kroz razvode, padove u karijeri, izdaju bliskog prijatelja itd. Teško se odlučujemo na korak da rešimo ove izazove a kamoli da se bavimo teretom koji nosimo još od pre našeg rođenja!

Bez obzira kako podnosite emocionalni teret vaših prošlih iskustava ili iskustava vaših predaka, Neuro-Lingvističko Programiranje nudi izuzetno efikasnu tehniku za rešavanje ovog izazova.

Mentalno – Emocionalno Otpuštanje:

Mentalno-Emocionalno Otpuštanje ( Mental Emotional Release – MER) je klinički ispitan terapeutski pristup, uz pomoć kojeg možemo u potpunosti otpustiti negativne emocije, stres, strahove, fobije, depresiju i limitirajuća uverenja i odluke koje sačinjavaju veći deo našeg emocionalnog tereta.

Ovom tehinkom eliminišemo limitirajuće odluke poput: „Nisam dovoljno dobar“ ili „Nikada neću biti bogat!“, „Ne zaslužujem dobar brak“ itd. i konačno možemo krenuti napred ka našim ciljevima i željama.

MER model je poznat kao najefektivniji metod u kreiranju brze i dugoročne promene kod pojedinca. Kombinovanjem ostalih NLP alata sa MER tehnikom, obezbeđujemo inovativni pristup razumevanju ljudskih iskustava, komunikacije i ponašanja. Ovaj pristup se često koristi za brze, efikasne i dugoročne promene u ljudskom ponašanju.

Tehnika zadire u nesvesno i sećanja koja su sortirana prema individulanoj vremenskoj liniji (Time Line) – terminu nastalom kasnih ’70-ih od osnivača NLP-a.

Naša vremenska linija je ono kako nesvesno pakujemo sećanja. Bihevioralna promena kod pojedinca dešava se upravo na nesvesnom nivou. MER proces nam dozvoljava da radimo na nesvesnom nivou i otpustimo efekte negativnih iskustava i promenimo nekorisno ili negativno programirane emocionalne doživljaje u samo nekoliko minuta, a ne meseci ili godina terapije.

Koristeći specifičan dijalog i pitanja, otkrivamo koren problema, stavljajući klijenta u okvir njegove vremenske linije kako bi povratili učenje koje je trebalo da dobije iz tog iskustva i tako otpusti negativnu emociju odmah i trajno.

Coachingom do rešenja

Kao što postoje načini da se oslobodimo naših ličnih traumi, moguće je osloboditi se i onih traumi koje nasleđujemo. Ne samo što nam to može pomoći da sami pronađemo mir, već činimo dobro delo budućim generacijama naših pokoljenja!

Zahvaljujući dinamičnom napretku NLP metodologije i njenoj širokoj primeni u profesionalnom coaching-u, u situaciji smo da ono što bi tradicionalni pristupi u psihijatriji rešavali godinama, rešimo u mnogo kraćem periodu, efikasno i najvažnije – dugoročno, isključivo u službi pojedinca.

Zakažite sesiju sa našim iskusnim sertifikovanim coach-evima na office@coachingakademija.com ili putem telefona: 064 64 51 391.

Informišite se o zanimljivostima i benefitima coaching profesije i edukacijama na Coaching Akademiji i postanite deo najplemenitije profesije današnjice.


Prijavi se danas!