Prošetajte do zahvalnosti u 2020.

Prošetajte do zahvalnosti u 2020.

Piše: Katarina Džoković, NLP trainer i coach

Prednovogodišnja čarolija nas svake godine ubaci u vremensku mašinu svođenja računa i razmišljanja o tome kakva je godina/ne iza nas. I svake godine se nadamo da ćemo reći: ”Ovo je bila najfantastičnija godina mog života”. Hmmmm, nadamo se… Onda vreme proleti i ponovo dođe Nova godina i mi opet upadnemo u preispitivanja, nova nadanja, očekivanja, nova obećanja i želje. I evo nas sada na početku nove godine.

Kad se osvrnete na 2019. godinu hoćete li reći:

„Kakva je ovo čudesna godina bila, koliko se divnih stvari dogodilo! Jedva čekam da vidim šta će 2020. da mi donese. Biće to još jedna predivna godina napretka“.

Ili će biti više kao:

„Drago mi je što je 2019. napokon gotova. Juhu, konačno se završila… Nadam se da će se naredna biti mnogo bolja za mene”.

Ako se samo nadate da će se čudo dogoditi i da će 2020. doneti promene koje dugo priželjkujete, pravo je vreme da vi napravite promenu i preuzmete odgovornost za sopstveni život. Sama činjenica da ćete se svakog narednog dana probuditi sa 232 milijarde novih ćelija, daje vam još jednu novu šansu da nešto preduzmete.

U prethodnoj godini ja sam hrabro i odlučno zakoračila u drugu polovinu veka ili kako mi neko reče, napunila sam drugih 25. Ha, učinilo mi se da je pravo vreme da se intenzivno pozabavim time da li sam dovoljno dobra, da li sam dovoljno postigla, šta sam sve uradila a šta nisam, da li sam dovoljno… šta god.

I u tom nadglasavanju sa samom sobom koje je pretilo da postane glasna svađa i razmena ne tako lepih reči, odlučila sam da je DOSTA i da je ustvari sad pravo vreme da prestanem sa tim. Zauvek. Da utišam sve svoje i tuđe glasove i kažem sebi da sam dovoljno… sve, da podsetim sebe da sednem i napišem (ispostavilo se) podugačku listu onoga što jesam, što sam postigla, šta sam sve iskusila i doživela (i lepog i ne tako lepog) i na čemu sam neizmerno zahvalna. Da dokažem sebi da sam dovoljno.

Svi imamo svoje uspone i padove u životu. Koliko smo spremni da svoj fokus usmerimo na uspone, a koliko da dozvolimo da nas padovi parališu i drže u začaranom krugu sopstvenog unutrašnjeg glasa (i raznoraznih spoljašnjih glasova) koji nam govori da nismo dovoljno pametni, sposobni, lepi, mladi, strari…, da nismo dovoljno uradili, postigli… da nismo dovoljno?

Jeste li često okruženi i bombardovani negativnošću? Šta je recept da se zaštitite od onoga što je uobičajena, veoma raširena i veoma otrovna pojava?

Protivotrov je zahvalnost i mnoga istraživanja su pokazala da nas praktikovanje zahvalnosti čini srećnijima, zdravijima i uspešnijima. Zahvalnost za ono što imamo upravo sada. Zahvalnost za iskustva. Zahvalnost za divne ljude u našim životima. Zahvalnost za svaki dan. STVARNA, iskrena zahvalnost kada cenimo ono što nam se događa u životu. Zahvalnost nije stav, već osećaj koji nastaje prirodno kada se naše misli dovoljno smire da možemo biti iskreni prema sebi. Prisetite se nekog trenutka u svom životu kada ste osećali istinsku, duboku zahvalnost koja vas je preplavila i učinila da se unutar sebe osećate lagano, živo, radosno. To je taj osećaj!

Ali, ako ste zaokupljeni nadmetanjem sa samim sobom koliko ste razočarani, povređeni, ljuti, tužni i nesrećni – osećaj zahvalnosti teško može naći svoj put do vas kroz maglu vaše uznemirenosti. Umesto toga, razvijajte svoj um tako da stvarate okruženje u kome će zahvalnost biti prirodna navika, u kome ćete se fokusirati na pozitivne stvari u svom životu. Svakoga dana. I onda kada nije sve kako želite, kada vam je teško i kada se osećate jadno – umirite svoja osećanja i sagledajte na čemu ste ipak zahvalni, koje učenje ili dobra stvar je proizašla iz toga što se dogodilo. Ne forsirajte sebe da budete intelektualno zahvalni, uzmite vremena i fokusirajte se na ono što je dobro u vašem životu (a ne na ono što nije) i pronađite sve ono na čemu osećate duboku zahvalnost jer ona nije univerzalno rešenje za naš duhovni rast i „lek“ za svu našu patnju. Kada prepoznate da je zahvalnost osjećaj, tada možete u sebi stvoriti prostor iz koga se može razviti taj predivni stvarni osećaj koji nam daje energiju za sve predstojeće uspehe.

Evo tri ideje za vas za narednu godinu:

1. Vodite dnevnik zahvalnosti

Zapišite 5 stvari na kojima ste zahvalni. To mogu biti male, sitne svakodnevne stvari koje obično podrazumevamo ili velike, krupne stvari. Osvestite i zapamtite dobar osećaj, događaj, iskustvo, osobu i uživajte u dobrim emocijama koje idu s tim.
Nema dobrog ili lošeg načina vođenja dnevnika zahvalnosti, ali evo nekoliko uputstava da započnete:

  • Zapišite što konkretnije (npr. “Zahvalna sam svojim prijateljima što su mi napravili žurku iznanađenja za rođendan”. To će biti efikasnije od “Zahvalna sam svojim prijateljima”, jer je specifičnost ključna za podsticanje zahvalnosti).
  • Uživajte u iznenađenjima. Zabeležite sve događaje koji su za vas bili neočekivani i koji su vas prijatno iznenadili.
  • Krenite sa suprotne strane. Razmislite kakav bi vaš život bio bez odeđenih ljudi, stvari, događaja, iskustava.
  • Budite zahvalni na negativnim iskustvima koje ste izbegli, sprečili, pretvorili u nešto dobro ili iz njih nešto naučili.
  • Pišite redovno, bez obzira na to da li ste odlučili da dnevnik zahvalnosti vodite svaki dan ili jednom do dva puta sedmično, obavežite se sebi i tako i uradite.
  • Poručite predivno dizajniranu radnu svesku “Dnevnik sreće” koju dobijate u kompletu sa najnovijom knjigom Slavice Squire “Nećete PRONAĆI MIR dok ne postanete zahvalni”. Takođe, u knjizi ćete pronaći još mnogo saveta i vežbi o tome kako da počnete da praktikujete zahvalnost u svom životu. Knjigu i radnu svesku možete poručiti putem ovog linka.

2. Zahvalite se partneru, deci, prijateljima, saradnicima…

Kada vas saslušaju, osmehnu vam se, pomognu vam, kada su jednostavno tu za vas, odvojte vreme i zastanite da se zahvalite ljudima koji su napravili razliku u vašem životu. Ako postoji neko u vašem životu kome ste propustili da se zahvalite, napišite mu pismo i na taj način povećajte svoj osećaj zahvalnosti, učinite da se ta osoba oseća uvaženo i cenjeno, što može uticati i da se vaš odnos unapredi i probudi. Budite primer drugima i širite duh zahvalnosti svuda oko vas, svakoga dana.

3. Zakažite sa sobom šetnju otkrivanja

Šetajte 20 minuta svakog dana (tokom najmanje jedne nedelje) različitim ulicama bez telefona (ili barem utišanog zvuka) i obratite pažnju na što više detalja oko sebe – na fasade zgrada pored kojih prolazite, cveće, mirise, na prelepo drveće koje pre niste primećivali, ples sunčevog zraka na prozoru, osmeh deteta koje prolazi pored vas… Zaustavite se na trenutak ispred onoga što ste primetili i otkrijte šta je to što kod vas budi dobar osećaj.

Istraživanje Fred-a Bryant-a i Joseph-a Veroff-a dokazalo je da ovakva šetnja dovodi do povećanja nivoa sreće u roku od nedelju dana.

U svakom trenutku ste na jedan izbor udaljeni od kompletno drugačijeg i boljeg života. Možete se fokusirati na sve ono što nemate, zbog čega ste nesrećni, tužni. Tačno, to je jedan od izbora koji vas sasvim sigurno vodi sve dalje od onoga što zaslužujete.

Na vama je odluka koji izbor ćete napraviti baš sada, u ovom trenutku.

Nadam se da ćete izabrati da kreirate čudesan život, jer on je tu negde oko vas i čeka da vi napravite prvi korak – da budete zahvalni na onome gde jeste sada i da zavolite sebe toliko da osetite da zaslužujete baš takav život.

“Zahvalnost otključava punoću života, pretvara ono što imamo u dovoljno. I više od toga. Pretvara odbijanje u prihvatanje, haos u red, zbunjenost u jasnoću. Može pretvoriti obrok u gozbu, kuću u dom, stranca u prijatelja. Zahvalnost daje smisao našoj prošlosti, unosi mir u sadašnjost i kreira viziju za budućnost” – Melody Brattie

Ako može neko, možete i vi. Osvrnite se oko sebe, zavirite duboko u svoje srce i počnite da praktikujete zahvalnost. Baš sada. Bez kompromisa. 86.400 sekundi ima u svakom danu. Koliko njih ćete iskoristite da kažete: “Hvala”?

Katarina Džoković je sertifikovana kao NLP Trainer od IANLP i kao Profesionalni Coach od ECA. Inspiriše, predaje i stvara na NLP Institutu i Coaching Akademiji Slavice Squire. Više o njoj i ostatku tima pročitajte ovde.


Prijavi se danas!