ProDAJ ili se predaj!

ProDAJ ili se predaj!

Statistika zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama 2000. godine kaže da je jedan od devet zaposlenih upravo u prodaji. Sličan prosek bio je i u Evropi, a najverovatnije je i kod nas slično. U ponovljenim istraživanjima 2015. ništa se nije promenilo – jednostavno, prodaja je podjednako zastupljena kao i pre.

Druga studija još je značajnija: kada su istraživači pitali oko 7.000 zaposlenih u različitim oblastima privrede koliko vremena tokom prosečnog radnog dana provedu pokušavajući da uvere nekoga u nešto, ispostavilo se da u proseku na takvu aktivnost troše 41 odsto svog vremena. Drugim rečima, 24 minuta svakog radnog sata ljudi provode prodajući nešto. To znači da smo svi mi delimično u prodaji, a s obzirom da toga nismo svesni, uglavnom nismo dobri u tome niti se bavimo usavršavanjem.

Ako ste roditelj, u prilici ste da svakodnevno ”proDAJETE” svom detetu ideju da ulaže vreme i trud u razne stvari za koje vi mislite da su mu potrebne i da su dobre, npr. da ide u školu, da raspremi za sobom, da vodi računa o svojim stvarima, uradi domaći zadatak, da se pristojno ponaša, da jede povrće… I ako ovo pogledate iz drugog ugla onda vi detetu ustvari DAJETE sve te dobre stvari u životu kao što je vaspitanje, školovanje, zdrava ishrana… Ali da biste mogli svom detetu sve te dobre stvari za život da date, morate znati kako to svakodnevno da mu proDATE. A ako to ne znate i niste u tome vešti, onda je to vaše davanje, veliki izvor obostrane frustracije.

Ako ste rukovodilac i želite da započnete neki projekat, uspešnost tog projekta direktno zavisi od toga koliko ste sposobni da tu ideju proDATE svojim saradnicima kao priliku koju im DAJETE da oni nešto iskuse, nauče, postignu i zarade… Ako bi oni to prihvatili kao svoju ideju i datu priliku, sa radošću bi uložili potrebnu pažnju, angažman, vreme, znanje, trud… što je i vrednije od novca, a garantuje uspeh projekta i vaš poslovni uspeh takođe. Ali ako ste nevešti u tom proDAVANJU prilike i ideje, onda će projekat postati takođe izvor obostrane frustracije i veoma često u praksi to i jeste slučaj.

Ako ste preduzetnik, učitelj, supružnik, prijatelj… vi ste često u prilici da nešto (pro)DAJETE, a ako ste u tome nevešti onda se to vaše proDAVANJE pretvara u otpor, umor i nezadovoljstvo poslom, brakom, odnosom sa nekim, itd.

Jako je važno da razumete da ako ste roditelj, ako ste rukovodilac, ako ste na bilo koji način povezani s ljudima, vi stalno nešto dajete i očekujete nešto zauzvrat. A što bolje umete da proDAJETE, više ćete i dobijati. Sposobnost proDAVANJA je vaš najvažniji alat kojim vršite pozitivan uticaj na svoju decu, saradnike, na svoje prijatelje i na svoju okolinu, ali i na vaš lični život. Zato je i za vas izuzetno važno da razumete da je proDAVANJE nešto čime se vi svakako već bavite i da je to i vaša ključna veština prema kojoj pod hitno treba da promenite stav i krenete da se usavršavate i konstantno je unapređujete, jer ćete sebi i svima oko vas time olakšati život i smanjiti količinu svakodnevne patnje.

Više o tome možete pročitati na sajtu Slavice Squire.


Prijavi se danas!