Plemenita profesija – coaching

Plemenita profesija – coaching

“Pametan čovek zna odgovore, a mudar prava pitanja”

Ljudi me često pitaju: Šta je to coaching? Ko je coach?

Da krenemo od toga ko je u stvari profesionalni coach. Odgovoriti i jednostavno i brzo, predstavlja izazov vredan poduhvata. Coach je tih, a živahan pratilac, osoba koja je fascinirana ljudima i njihovim potencijalima, poseduje prirodnu, čistu radoznalost i intuitivno razumevanje, ne gnjavi vas svojim spektakularnim rešenjima, životnim iskustvom i znanjima (ne vodi ga potreba “ja sam u pravu”), dobro se upoznao, prvenstveno sa sobom, i ume da se stavi u drugi plan i podrži vas na vašem putu razvoja. Deluje jednostavno? Kratak odgovor vas možda navodi na zaključak: to je lako, mogu i ja! Pre nego što krenete, imajte u vidu – potrebno je da umete sve navedeno uz napomenu: intuicija nije dovoljna, radoznalost takođe, neophodno je da volite ljude, ali i da budete zahtevni kada je to u interesu klijenta. A saveti? Pa, postoje momenti kada će i to biti potrebno, kada to koristi vašem klijentu. Znači, mnogo rada i permanentnog učenja, mnogo samokontrole i potpuna posvećenost.

Jedan od razloga zabune je što se termin coach, kada se prevede sa engleskog, poistovećuje sa učitelj, vaspitač, mentor. On možda, ponekad bude i to, ali u osnovi njegova primarna uloga nije ta. Zapravo je termin coach preuzet iz mađarskog jezika i označava kočiju. Da – kočiju, sredstvo za prevoz putnika! Kao što znate, kad krenete na put, važno je da znate gde i kuda ste se zaputili. Jasnim pitanjima, profesionalni coach će vas podržati kako u definisanju polazne kote, tako i krajnje destinacije. Vožnja će biti bezbedna i sigurna, što ne isključuje mogućnost povremenog truckanja.

Možda je osnovna karakteristika profesionalnog coacha najbolje sažeta u načinu na koji se pozdravljaju američki Indijanci: Vidim te. Želim ti sreću! Coach vas stvarno vidi, čuje i razume. Prihvata vas, uvažava i pruža podršku na vašem putu ličnog progresa.

Coach je osoba koja ume da sluša, kako intelektualno, tako i srcem sa bezuslovnom pozitivnom namerom, kreirajući atmosferu punu dubokog poverenja i osećanja saradnje. Ume da utiša svoja tumačenja, znanja, vrednovanja, ali i osudu, oslobođen je “viška pameti” (poput: “Baš sam dobro smislio ovo rešenje!”) i ukazuje poštovanje svom klijentu. Koristi tišinu da bi mu omogućio da procesira, a pitanjima ga vodi u korisnom pravcu.

Coach ume da utiša svoj ego, ali ne i razum. Klijenti često od coacha očekuju da im se život promeni nabolje kao čarobnim štapićem, jer žele da coach popravi ono što ne valja u njihovom životu, a ne da sami preuzmu odgovornost. Odgovornost coacha je da, u takvoj situaciji, svoje prosuđivanje ostavi po strani i omogući klijentu da prepozna informacije koje ima, da prepozna aktivnosti koje sprovodi i resurse koje već poseduje – samo ih je negde “zaturio”. Kao coach, vi želite da klijent bude otvoren za svoja iskustva (bez obzira da li ih doživljava kao pozitivna ili ne). Jedino merilo je korisnost. Nije vaše da menjate klijenta, vaše je da mu pružite razumevanje, vreme za razmišljanje i da ga podržite u procesu otkrivanja samog sebe.

Za to vreme, klijent će, naravno, analizirati vaše znanje, samopouzdanje, posvećenost, osetljivost i moć zapažanja. Vaš zadatak kao coacha je da vodite jedno partnerstvo u kome se vaši i ciljevi klijenata razlikuju. Klijent je odgovoran za svoj napredak, a vi za proces učenja i osnaživanja.

Za to vreme, klijent će, naravno, analizirati vaše znanje, samopouzdanje, posvećenost, osetljivost i moć zapažanja. Vaš zadatak kao coacha je da vodite jedno partnerstvo u kome se vaši i ciljevi klijenata razlikuju. Klijent je odgovoran za svoj napredak, a vi za proces učenja i osnaživanja.

A da biste mu dali ono što je potrebno, pripremite se na uzbudljivo putovanje tokom koga ćete: pohađati intenzivne i dugotrajne edukacije, brusiti sopstvene veštine, otkrivati i savladavati lične zamke… Jer kao što kaže i sama Slavica Squire, naš najveći ekspert u oblasti coachinga: “Prihvatiti da budemo ono što jesmo i dozvoliti da to pokažemo drugoj osobi, jeste najteži zadatak za koji znamo i koji nikada nećemo do kraja ispuniti”.

Sada kad su coach-evi svetu potrebniji nego ikad ranije, imate priliku da iz udobnosti svog doma prođete test vožnju kroz tu plemenitu profesiju iz udobnosti svog doma.

Reč je o Coaching Starter treningu Slavice Squire, koji vam omogućava da tokom čak devet sati treninga uživo putem Zoom aplikacije i puna dva meseca video lekcija i podrške Slavice i njenog tima unutar ekskluzivne Facebook grupe, izučavate osnove coaching-a, fantastične grupe veština koja ljude osposobljava da budu bolja podrška drugima, ali i da se i sami s uspehom nose sa životnim izazovima, napreduju i razvijaju se.

Trenutno je u toku upis Online Coaching Startera, a svoje mesto možete rezervisatiputem ovog linka.

Ruška Dabić
– dipl. psiholog, NLP Trainer & Coach


Prijavi se danas!