„Nek’ pocrkaju dušmani“ – oprostite i sebi i drugima

„Nek’ pocrkaju dušmani“ – oprostite i sebi i drugima

Svako od nas je doživeo neku nepravdu koja nas je povredila, razočarala ili razljutila, što je sasvim normalno i ljudski. Ipak je važno da prevaziđemo taj osećaj žrtve kako ne bi negativno uticao na naše ponašanje, da ne agiramo u svom životu po devizi „nek’ pocrkaju dušmani“. Ako ostanemo obuzeti tim zastarelim, opterećujućim osećajima možemo sebi mnogo više da naškodimo nego što je to iko ikada mogao.

„Sve bolesti su posledica neopraštanja“, staro indijansko verovanje

Oprostiti sebi ili drugima ne znači zaboraviti, niti znači tolerisati ono što se desilo, kao što ne znači ni da bi trebalo da odbacimo svoje vrednosti koje su povređene, niti da pomislimo da smo sami krivi. NE! Takođe nije poželjno, niti nam je korisno da težimo osveti ili „pravdi.“

Da bismo se iščupali iz kandži prošlosti moramo da budemo sposobni za oproštaj i da prestanemo da se hvatamo u zamku ograničavajućih uverenja, društvenih normi i mentaliteta, koji negativno manipulišu nama, odnosno imaju loš uticaj na nas, naše ponašanje i rezultate koje postižemo. Bes i ljutnja nam škode, čine nas bolesnim, neproduktivnim, nesrećnim i neuspešnim. Oprostiti znači odreći se osvete, izađi iz uloge žrtve, osloboditi se besa i ljutnje i dozvoliti da prevlada velikodušnost i milosrđe.

Oproštaj znači da oprostimo i sebi i drugima greške iz prošlosti ili uvrede i da dozvolimo osećaju besa i ljutnje da zauvek odu iz našeg života. Pošto oproštaj donosi neslućene blagodeti upravo osobi koja oprašta, to je najveći poklon koji možemo sebi da učinimo, a da bi nam to lako pošlo za rukom, postoje NLP tehnike koje mogu da nam budu veoma korisne i lako se primenjuju. Opraštanje nam omogućava da nastavimo da živimo svoj život otvorenog duha i srca za nove stavove prema drugim ljudima, svetu i samom sebi. To nam oslobađa ogromnu količinu energije za nastanak novih produktivnih ideja i plemenitih dela. Tako nas oproštaj vodi u sreću i uspeh, a ima li veće satisfakcije?

Ukoliko želite da oslobodite sebe besa i ljutnje i da sa lakoćom koračate stazom uspeha, rado vam stojimo na raspolaganju za individualni coaching, zakažite termin za savetovanje: milana@nlpinstitut.com ili 064 64 51 398


Prijavi se danas!