Lider budućnosti – generator sreće

Lider budućnosti – generator sreće

Postojeći model rukovođenja je potpuno zastareo i ne radi se tu ni o nekoj filozofiji ni o emocionalnosti, već o jasnim naučno dokazanim činjenicama zbog kojih je neophodna promena načina na koji se danas u biznisu još uvek razmišlja o rukovođenju i motivaciji.

Između onoga šta je nauka sigurno dokazala i onoga šta se stvarno primenjuje u menadžerskoj praksi postoji velika nepodudarnost. Mi verujemo da je to zato što današnji menadžeri još uvek ne znaju tačno kako da u praksi primene najnovija naučna saznanja. Štap i šargarepa nisu dovoljno dobri za 21. vek! To se eventualno može iskoristiti za izuzetno jednostavne mehaničke radnje i poslove, ali za nestruktuirane kreativne zadatke apsolutno ne!

Način na koji podstičemo ljude direktno utiče na njihovo ponašanje. Potpuno novi pristup je naročito važan za rukovodioce i vlasnike firmi, jer njihov način razmišljanja direktno utiče na rezultate koje postižu njihovi zaposleni.

Kompanije koje žele uspeh u 21. veku treba da imaju lidere koji su sposobni da na svoje kognitivne zaposlene prenesu snažan osećaj svrhe, da im ponude mogućnost za konstantno učenje i razvoj i da im daju autonomiju. Ali to je lako reći, a postavlja se pitanje kako to izvesti? Naša filozofija je da pomognemo svojim saradnicima i klijentima da rastu, da se razvijaju i da postanu najbolja verzija sebe. To je proces inženjeringa svesti gde im pomažemo da vide sebe kao predivna izuzetna bića, da iskoriste svoj maksimalni potencijal i da ga unesu u organizaciju. Za to koristimo znanja i metode iz NLP-a i druga najnovija naučna dostignuća, kao i iskustva mladih izuzetno uspešnih kompanija širom sveta. Mi radimo na tome da baš u Srbiji kreiramo izuzetnu atmosferu za produktivno stvaranje, kako bismo uticali da se promeni budućnost naše zemlje i zadržali mlade ljude genijalce. Ako ste rukovodilac onda isprobajte nekoliko ovih naših sasvim jednostavnih ideja koje mogu da budu veliko osveženje u vašem stilu rukovođenja i da podignu rezultate koje postižete sa svojim timom na neslućeno visok nivo.

Zahvalnost:

Pokazalo se da sreća generiše uspeh i da su ljudi koji su radosni i u dobrom stanju duha znatno produktivniji od nervoznih. Zato je važno da imate efikasne metode kojima sebe i svoj tim redovno dovodite u dobro stanje. S namerom kreirajte poletnu atmosferu u timu i za to koristite sastanke, sasvim suprotno od uobičajenog menadžerskog pristupa. Predlažem da započenete sastanak sa tim da svako kaže na čemu je zahvalan danas i da navede tri stvari vezane za posao, a može i nešto iz privatnog života. Važno je da vi kao rukovodilac započnete i pokrenete ostale u tom pravcu.

Fenomenalnost:

U našem timu koristimo “izveštaj fenomenalnosti” odmah posle zahvalnosti. To je prilika za svakog člana tima da kaže šta je fenomenalno uradio od prošlog sastanka do danas. Taj izveštaj je savršen alat da podržimo saradnike da vide sebe kao izuzetna bića i da razviju svoj maksimalni potencijal. To unosi poletnu stvaralačku energiju u tim koja pokreće ljude da daju sve od sebe i daje platformu da njihov rad bude primećen i poštovan. A to ih opet pokreće da sami razmišljaju šta sve fenomenalno još mogu da urade. Zato mi svaki sastanak završavamo tako što svako kaže šta je fenomenalno smislio da uradi do sledećeg sastanka. I svi u glas kažemo da bi to bilo FENOMENALNO!

Mala pažnja:

Praktikujte da svake nedelje organizujete neki mali znak pažnje za svoje saradnike, možete svake nedelje da angažujete nekoga iz tima da u tajnosti pripremi nešto što će da razveseli ostale članove tima. To može da bude organizovano sa minimalnim budžetom i puno kreativnosti, a čak i pomalo luckasto. Npr. možete svima da kupite po sladoled, ili po veliko parče lubenice, ili da svima pošaljete malo pisamce i zahvalite im se na nečemu konkretnom što su super uradili, ili možete vi lično kao rukovodilac da im svima skuvate i donesete kafu na radni sto… Budite kreativni i redovno pokazujte svom timu da ste srećni sa njima i generišite momente radosti za njih, jer je naučno dokazano da su sreća i radost energija koja pokreće ljude i daje im inspiraciju, što ih čini ekstremno produktivnim.

Učenje:

Dajte im zadatak da u radno vreme, npr. 5 sati nedeljno, nauče nešto novo i da pokažu svakog meseca šta su naučili ovog meseca i u čemu su bolji nego što su bili. Napravite platformu na kojoj će jedni drugima i vama moći da pokažu i prenesu svoja nova znanja. Ovo su sve jednostavne metode, a znam iz ličnog iskustva da ih nije sasvim lako sprovesti, jer su mnogo ispred svog vremena, ali ako ih ipak redovno praktikujete onda ćete biti zapanjeni rezultatima.

Sve ovo se već pokazalo kao izuzetno efikasno u praksi. Liderstvo je prepoznavanje da smo svi jedno, da je svaka osoba koju vodiš isto toliko briljantna kao ti, talentovana kao ti i da ima isti kapacitet za rast i postignuće. Ljudima je jednostavno samo potrebno da ih na to podsetite.

Ako još uvek ne znate kako ovo da iskoristite, Coaching Starter trening sa Slavicom Squire može biti izuzetno koristan za vašu kompaniju i vaš lični razvoj.

Rezervišite blagovremeno svoje mesto putem e-maila: office@coachingakademija.com ili na tel: 064/6451 391.

Dobrodošli među lidere budućnosti!


Prijavi se danas!