Kako postati i ostati optimista?

Kako postati i ostati optimista?

“Put do uspeha popločan je optimizmom, dobrim prijateljima i jasnim atraktivnim ciljevima…jednom rečju – srećom!”Slavica Squire

Možda često čujete kako je optimističan stav ključ srećnijeg i uspešnijeg života? Kažu vam: “Budi vedriji, sve je u načinu na koji sagledavaš stvari, samo ti određuješ da li je čaša polupuna ili poluprazna…” Istina, postoji i mnoštvo naučnih studija koje to potvrđuju, ali verujemo da vam je dosta naučnih činjenica i opštih fraza, i da je pravo pitanje: kako zaista i biti vedriji i optimističniji, svakog dana?

Mnogo je benefita od optimizma, od pozitivnig uticaja na vaše zdravlje i imuni sistem, preko boljeg funkcionisanja vašeg uma, do naglog skoka vaše dobre energije, a samim tim i pozitivne promene celokupne slike i kvaliteta vašeg života.

Kako bi bilo da zaista i imate “uputstvo za optimizam”? Ovo je naših šest praktičnih ideja – isprobajte.

1. S kim si takav si

Sigurno svi znate ovu izreku? Upravo tako – ako ste konstantno okruženi ljudima koji kukaju, u svemu vide samo ono loše i stalno su pesimistični, nije čudno ako počnete da osećate iscrpljenost i vremenom i vi počnete da kukate, u svemu vidite samo loše i stalno ste pesimistični, istim tim intenzitetom. Prolazni pesimizam jeste u ljudskoj prirodi, ali kukanje kao konstanta i životni stav svakako nije, to je izbor. Zato izbegavajte negativce i mrgude, ili bar limitirajte vreme koje provodite sa njima, a ako baš morate – širite nesebično svoj optimizam, zarazite ih svojom vedrinom i pozitivnim zaključcima. Ili će to prihvatiti, ili će zbrisati. U svakom slučaju vi ste na dobitku.

2. Pustite ljutnju da ode

Umesto da automatski reagujete ljutnjom ili besom na situacije poput one kada se zaglavite u saobraćaju ili vam se pokvarila veš mašina, udahnite i izdahnite par puta i pustite da bes ode. To su uglavnom situacije koje se dešavaju i na njih ni ne možemo mnogo da utičemo – zašto onda dopuštamo da inficiraju naše raspoloženje čitavog dana, neretko čitave nedelje? Umesto toga, naučite da pustite ljutnju i negativne emocije – neka idu svojim putem. Meditacije, vežbanje, svaka aktivnost koja vas opušta može vam pomoći da izbacite frustraciju na zdrav način. Postoje i mnoge coaching tehnike koje pomažu u oslobađanju od negativnih emocija.

3. Isključite TV – uključite maštu

Postanite svesni kakav je medijski sadržaj koji konzumirate. Postoji mnogo načina da budemo izloženi informacijama, od uznemirujućih naslova u tabloidima, društvenih medija i reality programa. Dobra vest je da mi sami određujemo koje informacije dobijamo, zato budite mudri i birajte pažljivo šta je to šta gledate ili čitate. Ne možete izbeći sve loše vesti, ali možete filtrirati konzumaciju izbegavanjem gledanja vesti pred spavanje ili vremenskim ograničenjem provođenja vremena na društvenim mrežama. A sve ono šta vas uznemirava i šta na vas ima negativan uticaj – zamenite. Uključite maštu i pronađite sadržaj koji vas inspiriše – lepe fotografije, inspirativne priče, motivišući filmovi koji će vas ostaviti u dobrom i vedrom stanju.

4. Štedite na drami

Da li vidite tu čašu polupunu ili polupraznu? Negativcima su drama i kukanje potrebni kao i kiseonik, dok se pozitivci fokusiraju na rešenje umesto da ostaju zaglavljeni u drami. Dok pozitivci imaju rešenje za svaki problem, tako i negativci za svako rešenje nađu neki problem. Sledeći put kada se zbog nečega budete osećali loše, potražite nešto dobro u toj situaciji. Hteli ste baš neki određeni posao? Niste ga dobili? Možda vas nešto mnogo bolje čeka iza brda… Ili ste morali da idete negde zaobilaznim putem, ali ste usput naišli na predivan pejzaž… Svaka situacija jeste lekcija za nas, nešto što nam je bilo korisno da naučimo. I ako na sve gledamo sa zahvalnošću što smo nešto novo naučili, mnogo vedrije i lakše ćemo moći da se prilagodimo novonastalim okolnostima.

5. Budite svesni kako “pričate sami sa sobom”

Mi uglavnom nismo svesni načina na koji se obraćamo sebi. Grdite li stalno sebe? Kakav rečnik koristite? Kada postanete svesni načina na koji komunicirate sa sobom, moći ćete da istražite i vaše misli koje su zatrpane negde ispod površine, a imaju veliki uticaj na vaše svakodnevno stanje. Da li pričate o sebi i situacijama na vedar i pozitivan način ili se automatski fokusirate na sve negativno? Donesite još danas svesnu odluku da se sebi obraćate kao osobi koju istinski volite i poštujete. To će doneti puno vedrine i optimizma u vaš život, jer ćete, umesto da sebi zamerate zbog svega onoga šta niste, uvideti sve ono šta već jeste fenomenalno uradili.

6. Zahvalnost kao stav

Umesto da svoj fokus usmeravate na prebrojavanje svih onih zastrašujućih stvari koje “morate” da uradite tokom dana i koje vas čine nervoznim i negativnim, počnite da brojite svoje blagoslove. Nemojte se truditi da najgorim mogućim scenariom upropastite sopstveni dan, mesec ili život, umesto toga razmislite šta je to u vašem životu, šta već jeste ili imate, a na čemu ste od srca zahvalni. Možete svakoga dana zapisati bar tri stvari koje su za vas tog dana bile lepe, inspirativne i posebne, bez obzira koliko one male ili beznačajne izgledale. Svaki sledeći put kada se osetite da vas negativnost povlači na dole, imaćete svoju “bezbednu listu zahvalnosti” koja može poslužiti kao instant formula za transformaciju u stanje vedrine i pozitivnosti.

Zapamtite – optimizam nije samo vaša misao; to je način života. Što smo srećniji i zadovoljniji, manje smo pod stresom ili depresivni, a to nas vodi ka kreiranju najlepše, vedre i pozitivne realnosti.

Ukoliko želite da naučite kako možete lako da kreirate takvu realnost za sebe i postanete uspešniji, srećniji i ispunjeniji, pravi je trenutak da se prijavite za ONLINE NLP Starter sa Slavicom Squire. Na ovom programu koji se u potpunosti odvija putem interneta moći ćete da uz Slavicinu podršku šest nedelja izučavate metodologiju uspeha i to gde god i kad god vam odgovara. Prijave su u toku i zato odmah rezervišite svoje mesto putem ovog linka.


Prijavi se danas!