Da li imate osećaj da život prolazi pored vas?

Da li imate osećaj da život prolazi pored vas?

Verovatno i vi u svom životu, kao i većina ljudi, nosite neka sećanja na prošle događaje, koje biste najradije zaboravili. Možda čujete i nekog svog unutrašnjeg kritičara, koji vas neprestano podseća na to šta je trebalo da radite više, manje ili drugačije ili vas podseti na neku situaciju zbog koje se i dan danas kajete…

A to kajanje, jedno je od najtežih osećanja koje čovek može da nosi na duši i jedan od najvećih krivaca zbog kojih čovek može da oseti da život prolazi pored njega.

Jedini način da „uhvatite“ život i počnete da uživate u njemu sada je da se pomirite sa svojom prošlošću, šta god da je ona nosila.

Možda ste nehotice stavljali potrebe drugih ispred svojih, jer ste uverili sebe da je to jedini način da se sa svima dobro slažete i osećate se prihvaćeno.

Možda vas je isti onaj unutrašnji kritičar terao da se uvek više trudite i čak stremite savršenstvu, da biste na posletku, pošto niste postigli nedostižne standarde, sebe smatrali nedovoljno dobrim za bilo kakav uspeh.

Možda ste zbog straha od neuspeha (ili možda uspeha?) prerano odustajali i time sebi, paradoksalno, osigurali poraz.

I iako ste svesni da drugima ne biste prebacivali takve propuste, prema sebi ste nemilosrdni.

Ispratite ove korake i konačno se oslobodite:

Prošlost vam nije oslonac

Ljudi sebe doživljavaju kao biće koje je deo prošlosti i budućnosti, gotovo jednako kao i sadašnjosti. Međutim, mi postojimo samo u sadašnjem trenutku.

Otpuštanje prošlih događaja i doživljaja koje smo za njih vezali, ponekad mogu učiniti da se osetimo, narodski rečeno, kao tikva bez korena, kao da otpuštamo nešto što je direktni deo nas.

Da bi vam to pošlo za rukom, potrebno je da imate u vidu da svaki čovek radi najbolje što može u datom trenutku. Možda će vam isprva ova ideja delovati neverovatno, ali se ipak zapitajte na trenutak kako biste se osećali, kada bi ona za vas bila istina. Da ste znali kakve će posledice imati taj vaš „prestup“ iz prošlosti, verovatno ga ne biste počinili, zar ne?

Dakle, iz tog događaja izvucite lekciju, ali otpustite sve emocije koje ga prate.

Prihvatite svoju pogrešivost

Prihvatanje sopstvenih nedostataka je jedan od najvažnijih poslova koje možete uraditi. Mi smo prirodno baždareni da težimo preživljavanju, a to podrazumeva i da svoje nedostatke i slabe tačke, krijemo od „potencijalnih neprijatelja“. Zato izbegavamo greške po svaku cenu i prvi impuls, kada uradimo nešto što ne treba, je da to sakrijemo.

Da bismo oprostili sebi, prvo moramo da priznamo sebi da smo pogrešili. Treba da preuzmemo odgovornost i dopustimo sebi spoznaju da smo ipak samo ljudi, a to je jedini način na koji učimo i rastemo.

U suprotnom, ako nastavimo da se plašimo grešaka, ostaćemo u nimalo prijatnoj zoni komfora. Zato cenite čak i sopstvena posrnuća, kao korake u pravom smeru.

Probudite istinsku ljubav prema sebi

Šta mislite: da li je jednoj majci koja bezuslovno i svim srcem voli svoje dete, teško da mu oprosti, ukoliko nešto pogreši? Odgovor se sam nameće.

Zamislite zato na trenutak kako bi vaš život mogao da izgleda kada biste se prema sebi odnosili roditeljski. Zamislite da sebe u prošlosti vidite kao dete kom je potrebna podrška i zaštita vašeg odraslog „JA“ u sadašnjosti. Ako ste odrasla osoba, to je upravo odnos koji treba da imate prema sebi. Naravno, to ne znači da ćete sebi praviti „medveđe usluge“ i praviti se da „vaše dete“ ne može da pogreši, nego da ćete poput svakog dobrog roditelja, preuzeti odgovornost za postupke svog deteta, ali da ga ništa manje zbog toga nećete voleti.

U suštini, ta ljubav koju tako štedljivo pružamo sebi, ključ je prevazilaženja kajanja i samoosude zbog prošlih događaja, ali i za mnoge druge aspekte naše sreće i blagostanja. Zato je buđenje te ljubavi vaš najvažniji zadatak ukoliko istinski želite da idete u korak sa sopstvenim životom i od njega uzimate maksimum.

Ako vam je u tome potrebna podrška, sada je pravi trenutak da iskoristite priliku i prijavite se za BESPLATAN ONLINE PROGRAM „Usudite se da živite svoj život“. Program se sastoji iz 4 važne životne lekcije koje obiluju korisnim i praktičnim alatima kako da se oslobodite svega što vam stoji na putu ljubavi prema sebi i prema svom životu, ali i alate kako da kreirate i ostvarite fascinantne ciljeve.

Prijavite se jer to je Slavicin poklon vama, potpuno je besplatno a može da vam bude jako korisno. Kliknite na link OVDE i popunite svoju prijavu..


Prijavi se danas!