4 stvari koje treba da tražite od Deda Mraza

4 stvari koje treba da tražite od Deda Mraza

Šta biste sebi poželeli u Novoj godini? Mnogo novca? Ljubavi? Zdravlja i sreće? A kako bi bilo kada biste u 2021. za sebe mogli da osigurate emotivno i psihičko stanje iz kog bez problema možete da ostvarite sve što poželite?

To nije tako teško – štaviše, vrlo je jednostavno. Potrebno je samo da se otarasite starih i nepodržavajućih uverenja, utišate unutrašnjeg kritičara, počnete više da slušate, a manje govorite i odmah ćete primetiti poboljšanja.

Zato, ako mislite da ste u ovoj godini bili dobri i da zaslužujete poklon od Deda Mraza, tražite mu sledeće stvari:

Efikasnost

Istraživanja pokazuju da su disciplina koju sami sebi usadimo i sklonost ka efikasnom rešavanju svakodnevnih važniji za uspeh čak i od samopouzdanja.

Zapravo, naše samopouzdanje raste kada ga „hranimo“ osećajem postignuća, osećajem da smo sve završili na vreme i mirom koji iz toga proizilazi. Tako se stvara jedan pozitivan zamajac u kom se samopouzdanje i disciplina međusobno podstiču i rastu, a mi iz dana u dan sve više napredujemo…

I za jedno i za drugo smo odgovorni samo mi. Mi biramo kako ćemo razgovarati sa sobom, kako ćemo trošiti/koristiti svoje vreme, kako ćemo se organizovati i balansirati lične i poslovne obaveze… Lako je upasti u zamku negativnosti i sebe uveriti da je „nemoguće“ postići sve ono što smo zamislili, da „ništa ne stižemo“, da „nismo dovoljno dobri“, da je „uspeh za nas nemoguć“… Zato je važno da u svakom trenutku budete svesni načina na koje sami sebe sabotirate na putu ka uspehu i idete dalje bez obzira na sve. Dajte sve od sebe da postanete gospodar svog vremena, izbacite iz svog rasporeda sva nepotrebna surfovanja internetom, gledanje dosadnih TV emisija, kafenisanje sa ljudima koji vam nisu važni i otvorite sebi prostor da radite stvari koje vas zaista ispunjavaju, kao i da stvari koje već radite radite efiksanije i kvalitetnije.

Prihvatanje

Radoznalost, sposobnost da izdržite neizvesnost i prihvatite snažne emocije, a da ne pribegnete njihovom potiskivanju, pomoći će vam da prevaziđete gotovo sve teške situacije u kojima se možete pronaći.

Ključ je u tome da prihvatite sopstvenu osetljivost, zagrlite dete u sebi, koje je ponekad uplašeno i nesnađeno i prihvatite da ne možete „uvek znati sve“ i zauvek ostati u zoni komfora. Prihvatiti sopstvenu ranjivost znači pokazati ultimativnu snagu, jer u okruženju koje veliča skrivanje emocija i ludu neustrašivost, priznati sebi i drugima da gajite snažne emocije i ponekad se plašite je znak velike hrabrosti. Ako prihvatimo sopstvenu ranjivost i naučimo da se osećamo dobro u svojoj koži, čak i kad se osećamo loše, maksimalno ćemo učiti iz svojih negativnih iskustava.

To znači i pokazati ljubav prema sebi, posvetiti pažnju unutrašnjem stanju, saslušati sebe i utišati pozadinsku buku, zbog koje ponekad izgubimo iz vida šta nam je zaista potrebno.

To je i prihvatanje činjenice da savršenstvo u prirodi ne postoji i da nas naša unutrašnja previranja i preterana brižnost usporava i ni na koji način ne podržava na našem putu.

Otvorenost

Donesite čvrstu odluku da ćete u novoj godini raditi na odnosima s drugim ljudima, da ćete se truditi da ih bolje razumete i stavite im do znanja da ih prihvatate, čak i kad se s njima ne slažete.

Odlučite da ćete izbegavati besmislene svađe i uvideti da je zaista mnogo važnije biti srećan, nego biti u pravu.

Obećajte sebi da ćete pažljivije slušati druge, da ćete čitati između redova i da ćete pružiti ljudima osećaj da mogu da se oslone na vas. Kada uključimo empatiju, postajemo fantastični slušaoci i otkrivamo mnogo više o našem sagovorniku, nego onda kada nam je ego „uključen“ na maksimum.

Prečesto u ljudskoj komunikaciji nesporazumi dovode do bolnih promena zbog kojih ponekad zauvek možemo izgubiti nekoga ko nam je zaista drag. Prečesto reagujemo na reči ili ponašanje drugih ljudi iako ni sami nismo sigurni koji motivi iza njih stoje. Po automatizmu pripisujemo drugima neke loše namere, samo zato što dopuštamo emocijama da nam pomute rasuđivanje.

Umesto toga, obećajte sebi da ćete u narednoj godini sebi davati vremena da razmislite, pre nego što pokažete grubost i pre nego što dođete do nekog zaključka koji može da vam poremeti komunikaciju sa bliskim ljudima.

Opuštenost

Obećajte sebi već danas da nećete preozbiljno doživljavati sebe i svet oko sebe, da ćete nastaviti da se „igrate“, bez obzira na to koliko godina imate i pronalazite način da svakog dana istinski uživate u daru života.

Utrenirajte sebe da osetite kada čelo počinje da vam se mršti i što pre usne razvucite u širok osmeh. Te osmehe svim srcem delite sa drugima i oni će vam uzvratiti istom merom. A kada pozitivnost širite i dobijate od drugih, postižete i bolje rezultate, osećate se zdravije, poletnije, ispunjenije i bogatije.

A ove praznične sezone imate mnogo razloga za radost, jer po prvi put sa vama delimo jedinstveni BESPLATNI PRAZNIČNI ONLINE PROGRAM, koji vam omogućava da gde god da se nalazite, uz našu podršku kreirate najbolju godinu za sebe!

Program je već počeo, ali još nije kasno da nam se pridružite: rezervišite svoje mesto ovde i vidimo se u ekskluzivnoj Facebook grupi namenjenoj samo polaznicima ovog programa.

Srećne praznike želi vam tim Slavica Squire Instituta!


Prijavi se danas!