Site icon Coaching Akademija

Šta to nedostaje vašoj firmi?

Poslednjih godina vodeće svetske kompanije počele su da odstupaju od tradicionalnih modela upravljanja koji se zasnivaju na komandovanju “odozgo-nadole” i sve više se oslanjaju na suptilniji pristup u kom menadžeri više nisu samo nadređeni svojim zaposlenima, nego su i njihovi coach-evi, podrška, motivatori…

Istraživanja pokazuju da su one firme koje su već primenile coaching veštine u upravljanju imaju zaposlene koji su zadovoljniji svojim poslom i spremniji da pruže sve od sebe, kako bi mu doprineli. Takođe, deluju kao privlačniji poslodavci na tržištu rada. Zahvaljujući dvosmernoj komunikaciji koja se neguje u takvim firmama, timovi su spremniji na promene i inovacije i bolje reaguju na preraspodele zaduženja, koje su u dinamičnom poslovnom svetu neminovne.

Uz sve to, sam proces upravljanja je mnogo prijatniji i humaniji čak i po samog menadžera. Dobar menadžer/coach ima bolji uvid u to šta se dešava unutar njegovog tima, jer gradi pozitivne i duboke veze sa svojim saradnicima, koji se ne plaše da mu direktno kažu kada se neki problem pojavi i zajedno rade na njegovom rešenju.

U tom slučaju, menadžer je i neko ko inspiriše svoj tim da traga za boljim rešenjima i inovacijama, a to može da doprinese celokupnoj firmi.

Kompanija Google, koja je redovno na listi najboljih poslodavaca na svetu i koja redovno unosi inovacije u svoj način upravljanja, proglasila je coaching veštine kao prve na listi potrebnih kompetenci budućih menadžera.

Ali kako podstaći menadžere da zauzmu poziciju coach-a svojim saradnicima i da postanu neko ko podržava tim i daje mu krila da se razvija i raste?

Negovanje coaching kulture

Retko koji menadžer ima višak vremena. Većina je okupirana nizom najrazličitijih zadataka i zbog preopterećenosti često previđaju značaj primene coaching veština kao efikasnog alata za komunikaciju sa saradnicima.

Zato je važno da se i u samom vrhu kompanije napravi mesta za negovanje coaching kulture i menadžeri upute da redovno održavaju bliske odnose sa saradnicima, pružaju i traže adekvatan feedback.

Obuke menadžera

Nije dovoljno doneti samo negovati coaching kulturu – potrebno je podučiti menadžere adekvatnim veštinama.

Nedavna studija koju je sprovelo Udruženje za menadžment ljudskih resursa u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazala je da 93 odsto menadžera oseća posledice nedostatka adekvatnih veština koje su im potrebne za coaching njihovih direktnih saradnika. Iz toga se može pretpostaviti da situacija nije mnogo bolja ni u Evropi, pa ni na našim prostorima.

Ako imamo u vidu da je nečije zadovoljstvo poslom i radnim mestom u direktnoj vezi sa tim kakve odnose ima sa svojim menadžerom, izuzetno je važno da oni vladaju adekvatnim coaching alatima.

Da bi se to postiglo, potrebno je da imaju mogućnost usavršavanja u renomiranim institucijama za podučavanje coaching veština, priliku da sa iskusnim stručnjacima uvežbavaju naučeno i dobiju konkretna uputstva da sve to primene u praksi.

Oni treba da znaju i kako se gradi rapport, kako se pruža konstruktivna analiza i pruža feedback, a kako raspoređuju zaduženja među saradnicima i rešavaju pritužbe.

Poželjno je i da menadžer ima svog sopstvenog coach-a sa kojim može da iz prve ruke iskusi benefite pravog coachinga i dobije bolji uvid kako može da bude coach drugima.

Vežba, vežba vežba

Coaching proces je neka vrsta neprekidnog kruga u kom coach-evi procenjuju, intervenišu i pružaju feedback svojim klijentima – u ovom slučaju saradnicima – s ciljem napretka, kako pojedinaca, tako i kompanije u celini. Profesionalni sportski treneri znaju koliko je feedback važan za takav proces, a to važi i za poslovno okruženje.

Menadžer koji dobro vlada coaching veštinama, može da mnogo efikasnije koristi podatke o učinku zaposlenih i smanji rizik od spekulacija i pristrasnosti, gradeći tako odnos pun poverenja sa svojim saradnicima.

Postepene promene

Coaching kultura nije nešto što se može nametnuti u nekom radnom okruženju. Potrebno je mnogo prilagođavanja, strpljivosti, postepenog uvođenja promena… Pa čak ni tad neće svi menadžeri biti spremni da prihvate odgovornost toga da svojim saradnicima postanu i coach-evi.

Zato je važno da im se objasni šta je ono što oni dobijaju time što će se prihvatiti te dužnosti i naglasak staviti na to koliko će njihov posao biti olakšan ukoliko budu suptilnim coaching veštinama doprinosili uspehu svakog zaposlenog.

Umesto da nameću rešenja, ovi coach-menadžeri će imati jake timove u kojima će se negovati kontinuirano učenje, prijateljska komunikacija i pružanje feedback-a, zahvaljujući čemu će kompletno radno okruženje doslovno procvetati.

Bez obzira na to da li ste menadžer ili ste preduzetnik ili možda jednostavno tražite zanimanje u kom možete da budete oslonac i podrška drugima da ostvaruju svoj maksimalan potencijal, izuzetno je korisno da ovladate coaching veštinama.

Najbolji način da se sa njima upoznate u otkrijete kako one mogu da unaprede ne samo vaš profesionalni, nego i privatni život, je naš Coaching Starter, jedinstveni program koji vam omogućava da iz udobnosti svog doma puna dva meseca izučavate coaching veštine.

Program se u potpunosti odvija putem interneta, a obuhvata čak devet sati predavanja uživo putem Zoom platforme, kao i video lekcije i podršku unutar ekskluzivne Facebook grupe.

Prijave su u toku, zato rezervišite svoje mesto putem ovog linka i vidimo se uskoro!

Exit mobile version